La fiecare șase luni, conținutul de tip deepfake se dublează
”Joacă Jim Carrey în The Shining?”, ”Jim Carrey a refăcut The Shining?”, ”De ce apare Jim Carrey în The Shining?” – Sunt doar câteva dintre întrebările care apar pe Google atunci când cauți numele actorului și celebra peliculă inspirată din romanul cu același nume al lui Stephen King.
Subiectul a devenit popular după ce pe internet a început să circule un video scurt în care Jim Carrey imita la perfecție rolul jucat de Jack Nicholson. Numai că Carrey nu a realizat niciodată o astfel de filmare, momentul fiind rezultatul tehnologiei de tip deepfake.
Deepfake-urile au obținut o atenție largă pentru folosirea lor în videoclipuri pornografice cu celebrități, revengeporn, fake news, farse și fraude financiare. În ultimii ani, fenomenul deepfake a început să fie din ce în ce mai popular, odată cu creșterea numărului de astfel de clipuri.
Un raport realizat de Deep Trace Lab, o firmă de detecție a deepfake, arată magnitudinea reală a fenomenului: conținutul deepfake s-ar dubla la fiecare șase luni, conform Thehindu.com.
În iunie 2020, videoclipurile deepfake identificate online au ajuns la 49.081 în doar șase luni din luna ianuarie a acestui an.
Mai mult decât atât, analiza realizată de companie arată că cele mai populare ținte sunt cele din industria entertainmentului. 95% din toate videoclipurile deepfake identificate de Deep Trace din iulie 2019 și până în prezent au fost din industria de film, modă, sport și media.
Articole asemănătoare
A murit Nicolae Ciucă? Da, dar nu premierul desemnat. O știre care spune adevărul, cu iz de clickbait
Dragoș Pătraru, amenințat de un fan al emisiunii Starea Nației: „Vreți să muriți așa precum Charlie Hebdo?”
Top 3 editoriale: tensiunile din PSD și referendumul pentru modificarea Constituției
Un tânăr turc folosea fake news pentru a se răzbuna pe familie, pe avocat și pe șase judecători
UE creează o echipă de specialiști care să ajute Ucraina să lupte împotriva atacurilor cibernetice