Jurnalistul Roman Protasevici și iubita sa, plasați în arest la domiciliu

După o lună petrecută în spatele gratiilor, jurnalistul Roman Protasevici și iubita sa au fost plasați în arest la domiciliu, în două apartamente închiriate.

Familia jurnalistului arestat luna trecută pe aeroportul din Minsk susține că, în continuare, starea lui este un mister, întrucât nu le este comunicat nimic. Tatăl lui Protasevici a afirmat:

„Mi-e greu să comentez acţiunile autorităţilor, scopul lor. Ei [Protasevici şi iubita lui – n.r.] sunt încă sub controlul deplin al autorităţilor, nu s-a renunţat la acuzaţii împotriva niciunuia. Autorităţile nu ne spun nimic despre starea lui Roman, despre statutul lui, este pur şi simplu o bătaie de joc”, a declarat Dmitri Protasevici, tatăl jurnalistului, conform Mediafax.

În ceea ce privește mutarea Sofiei Sapega, cetățean rus, din penitenciar în apartamentul închiriat, aceasta a fost confirmată atât de Ambasada Rusiei de la Minsk prin agenția de presă TASS, cât și de tatăl vitreg al acesteia.

Amintim că, de la arestarea sa, Roman Protasevici a fost scos la înaintare de oficialii belaruși pentru a-și recunoaște vina. Ieșirile au stârnit controverse în rândul Occidentului, care consideră că jurnalistul a fost forțat să-și asume faptele impuse de regimul lui Lukașenko. În prima filmare în care a apărut după arestare, Protasevici părea că prezintă vânătăi pe față. Pe 15 iunie, acesta a apărut într-o conferință de presă, catalogată de opoziția din Belarus drept o expunere a unui „trofeu”.

„Totul este în regulă cu mine. Nimeni nu m-a bătut, nimeni nu m-a atins. Înțeleg pagubele pe care le-am provocat nu numai statului, însă și față de țară. Acum vreau să fac tot ce îmi stă în putere să repar această situație”, a spus Protasevici în timpul evenimentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *