Jurnalistul Evan Gershkovici, încarcerat în Rusia, vizitat a treia oară de ambasadorul SUA

Pentru a treia oară de la arestarea sa, corespondentul Wall Street Journal în Rusia, Evan Gershkovici, a primit vizite din partea ambasadorului Statelor Unite ale Americii.

Prin intermediul unui purtător de cuvânt, ambasadorul Lynne Tracy a declarat că jurnalistul pare a fi „în stare bună de sănătate”, în ciuda faptului că se află în spatele gratiilor de mai bine de patru luni, în cunoscutele condițiile dure din închisorile rusești, conform Al Jazeera.

„Încă o dată, Statele Unite cer Federației Ruse să îl elibereze imediat pe Evan Gershkovici și, de asemenea, să îl elibereze pe cetățeanul american Paul Whelan, deținut pe nedrept”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Reprezentantul diplomatic al SUA s-a întâlnit anterior cu Gershkovici la 17 aprilie și din nou la 3 iulie.

Din timpul Războiului Rece, niciun alt jurnalist nu a mai fost arestat în Rusia sub acuzația de spionaj.

Nu a mai fost inclus în schimbul de prizonieri

În declarația sa, Lynne l-a menționat și pe Paul Whelan. Acesta este un cetățean american care, din 2018, este deținut într-o închisoare rusă pentru acuzații similare cu cele ale lui Gershkovici. Potrivit procurorilor, el ar fi primit un stick cu informații de informații. Ulterior, el a fost condamnat la 18 ani de închisoare.

În aprilie 2022, SUA l-au schimbat pe veteranul pușcaș marin Trevor Reed, acuzat de agresarea unui ofițer de poliție, cu Konstantin Iaroshenko, un pilot rus condamnat pentru contrabandă cu cocaină. Whelan nu se afla pe listă.

Abia în 2022 administrația Biden a făcut „o ofertă serioasă” Kremlinului pentru eliberarea lui Whelan. Se credea că acesta urma să fie eliberat în luna decembrie a aceluiași ani împreună cu Brittney Griner, o vedetă americană de baschet încarcerată pentru posesie de canabis, în schimbul traficantului de arme rus Viktor Bout, cunoscut drept „negustorul de moarte”.

Cu toate acestea, când a venit momentul, doar baschetbalista a fost inclusă în schimbul de prizonieri. Acest lucru i-a determinat pe Whelan și pe familia sa să se îngrijoreze că va rata a treia rundă de eliberări. Fratele său, David Whelan, a declarat în aprilie pentru Wall Street Journal că „teama lui Paul de a fi lăsat în urmă a treia oară era aparent palpabilă în conversația sa cu părinții noștri de ieri”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *