Jurnalistul belarus Andrei Aliaksandrau a fost acuzat de înaltă trădare

Un jurnalist din Belarus a fost acuzat de înaltă trădare pentru rolul jucat de acesta în timpul protestelor anti-Lukașenko izbucnite în august 2020.

Andrei Aliaksandrau, care a fost arestat în ianuarie împreună cu iubita sa Irina Zlobina, a fost inițial acuzat de „organizarea și pregătirea activităților care încalcă ordinea publică” în legătură cu manifestațiile ce cereau schimbarea regimului. Cei doi mai aveau 12 zile de petrecut în închisoare când autoritățile au schimbat acuzațiile, conform RFE.

Anunțul a fost făcut pe 1 iulie de avocatul jurnalistului. Aliaksandrau riscă acum până la 15 ani de închisoare, spre deosebire de șase luni, cât prevedea acuzația anterioară.

Autoritățile de la Minsk susțin că cei doi ar fi plătit amenzile a peste 250 de protestari, făcând rost de bani prin intermediul platformei Fondul ByHelp. Mai mult, la două zile de la arestarea jurnalistului și a partenerei acestuia, polițiștii au descins la sediul agenției de știri independente BelaPAN din Minsk, unde Aliaksandrau a lucrat în trecut ca editor.

Nu este clar dacă și Irina Zlobina a fost acuzată de înaltă trădare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *