Jurnaliștii iranieni cer eliberarea a două colege, arestate pentru că relatau despre moartea lui Amini
Peste 300 de jurnaliști iranieni pun presiune pe stat pentru a elibera două colege, arestate pentru că-și făceau meseria. Apelul lor a fost făcut în ediția de duminică a mai multor publicații, printre care și ziarul reformist Iranian Etemad.
Cu două zile înainte, vineri, Ministerul iranian al informațiilor și organizația de informații a Gărzilor Revoluționare din Iran au emis un comunicat în care cele două jurnaliste sunt acuzate că ar fi agenți CIA, conform Reuters.
Niloofar Hamedi și Elaheh Mohammadi au relatat despre moartea Mahsa Amini, bătută până la moarte de așa-zisa ”poliție a moralității”. Prima jurnalistă a și publicat o fotografie cu părinții victimei, în spital, când fiica lor încă zăcea în comă. Poza a fost primul semnal că starea tinerei nu se va îmbunătăți, ducând la proteste masive.
Acuzația de spionaj în favoarea CIA se potrivește pe narativul împins de Iran încă de la declanșarea manifestațiilor în numele Mahsei Amini. Conform oficialilor, SUA, Israel și alte forțe occidentale sunt în spatele protestelor, incitând manifestanții pentru a deturna guvernul de la Teheran.
În plus, numărul jurnaliștilor reținuți continuă să crească. Din 16 septembrie, cel puțin 40 de jurnaliști au fost arestați.
Cu toate acestea, protestele sunt încă în desfășurare. Studenții și femeile au fost o parte centrală a acestor manifestări, ieșind în stradă pentru a cere schimbări. Din nefericire, experții consideră că schimbarea nu se va produce prea curând, deoarece Iranul a reprimat orice semn de mișcări disidente încă de la revoluția din 1979, însă vor fi semne de schimbare politică.
Articole asemănătoare
Manualul anti-Fake News lansat de UNESCO, valabil și în limba română
Lukașenko transformă Codul Penal în propria armă. Protestatarii vor fi pedepsiți cu până la trei ani de închisoare
Gafa unei publicații locale din Anglia: a încurcat un bărbat cu ruda sa, realul criminal
Nou scandal marca Facebook: platforma de socializare, raiul pirateriei online de filme
Facebook a fost plătit să ruleze reclame care comparau vaccinarea cu Holocaustul