Jurnaliștii francezi au taxat inițiativa guvernului de a demasca fake news-urile din presă

Jurnaliștii francezi au taxat inițiativa guvernului de a avea, pe site-ul oficial, o pagină prin care ar fi fost demascate fake news-urile din presă.

În decursul săptămânii trecute, conducerea de la Paris a lansat ”Desinfox”, o pagină web unde urmau să fie ”demascate fake news-urile din presa franceză”. Sindicatul Național al Jurnaliștilor susține, însă, că guvernul și-a depășit prerogativele constituționale și a încălcat drepturile mass-mediei, conform The Guardian. 

Uniunea oamenilor de presă atrage atenția că, prin ”publicarea informațiilor considerate de încredere și care ar putea fi considerate fake news”, guvernul induce cititorilor ”suspiciuni cu privire la relațiile dintre presă și lumea politică”. 

Mai mult decât atât, premierului i-a fost cerut, în instanță, să ”oprească imediat atacul grav și vădit ilegal asupra principiilor pluralismului în exprimarea opiniilor și pe neutralitatea autorităților publice”.

După ce 30 de jurnaliști și editori din diferite organizații media au semnat o scrisoare adresată autorităților și SNJ a cerut în instanță scoaterea paginii de pe site-ul oficial al guvernului, ministerul Culturii, Franck Riester, a anunțat că proiectul va fi retras.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *