Jurnaliștii afgani, amenințați de talibani și ignorați de guvernul britanic
După terminarea operațiunii de retragere din Afganistan a trupelor Statelor Unite ale Americii, în august 2021, jurnaliștii care au lucrat cu publicații din Marea Britanie au fost amenințați constant de talibani, iar promisiunea guvernului englez că vor fi relocați într-o zonă sigură nu a fost respectată, cel puțin până acum.
Conform Arab News, un grup de 8 jurnaliști a dat în judecată guvernul englez, deoarece nu și-a respectat angajamentul de a-i reloca pe jurnaliștii care au colaborat cu publicațiile britanice. Printre aceștia se număra oameni care au luptat pentru o societate civilă puternică, pentru o infrastructură mai bună, pentru educație și chiar pentru drepturile femeilor.
Marea Britanie, imediat după retragerea militară, a creat o nouă directivă, „Politică pentru Relocarea și Asistarea Afganilor”, pentru a ajuta civilii care au colaborat și contribuit intereselor engleze. Jurnaliștii care au încercat să contacteze agențiile britanice au primi un mail automat pentru aplicarea la sistemul menționat mai sus.
Printre jurnaliști au fost și indivizi care nu au primit doar amenințări orale sau scrise, ci au fost și victimele violenței fizice și directe. Unul din aceștia, care a dorit să rămână anonim, descrie cum era să fie „răpit și asasinat”, resimțind o „traumă”.
„Noi avem deja un decret să te omorâm” – reprezintă doar una din amenințările primite de jurnaliștii în cauză.
„O promisiune a fost realizată, în august, jurnaliștilor care au lucrat cu organizații media britanice și care sunt amenințați, că vor fi relocați în Marea Britanie. Nu doar ca promisiunea nu a fost încă onorată, dar de nouă luni, clienții noștri nu au primit nici măcar un indiciu pentru când vor primi un răspuns”, a afirmat Erin Alock, avocatul care reprezintă grupul.
Articole asemănătoare
Un deceniu petrecut în instanță. Scandalul Google vs Oracle, tranșat de Curtea Supremă a SUA
Maria Ressa, jurnalista câștigătoare a premiului Nobel, critică social media: Oamenii nu realizează că sunt manipulați
Chatboții AI răspândesc dezinformare despre alegerile europene
Peste cinci mii de plângeri depuse de români privind încălcarea GDPR, în 2020
Fake news la următorul nivel. Cum afectează deepfake-ul viitorul politicii