Jurnalistele, văzute, dar neauzite în redacții: obstacolele femeilor din mass-media

Associated Press a numit o nouă persoană în funcția de director de fotografie – și este vorba despre o femeie. De fapt, veterana fotojurnalistă Lucy Nicholson este prima femeie care își asumă acest rol.

Lucy Nicholson are două decenii de experiență profesională în fotojurnalism, pe care o aduce la AP. Ea a lucrat pentru Reuters timp de aproape 17 ani, inclusiv ca parte a echipei care a câștigat Premiul Pulitzer pentru fotografie de știri de ultimă oră în 2019 pentru reportajul despre migranții care călătoresc în Statele Unite.

De ce este atât de importantă această numire? În primul rând, este vorba de AP – una dintre cele mai cunoscute și respectate instituții media. În al doilea rând, este pentru prima dată când o femeie preia această funcție la AP. Este puțin cam târziu? Da. Mai bine mai târziu decât niciodată? Adevărat. Dar acest lucru evidențiază, de asemenea, faptul că, dacă un gigant precum AP a avut nevoie de atât de mult timp pentru a recunoaște calificările unei femei pentru un rol similar, ne putem doar imagina cu ce se confruntă jurnalistele.

Țineți-vă bine, oameni buni, pentru că vom vorbi despre feminism egalitate de gen rolul femeilor în jurnalism.

Le vedeți peste tot sau se ascund în spatele birourilor. Sunt reporteri de război, prezentatoare, editoare și fotojurnaliste. Poate cunoașteți mai multe femei în jurnalism decât bărbați, dar, în medie, doar 40% dintre jurnaliștii din cele 12 țări incluse într-un raport al Institutului Reuters sunt femei.

Mult mai puține femei ocupă funcții de conducere în instituțiile media, comparativ cu omologii lor bărbați – chiar și în țările în care femeile jurnaliste sunt mai multe. Din cei 180 de editori de top cuprinși în studiu, doar 22% erau femei. Există țări cu excepții, cum ar fi SUA și Finlanda, dar, de obicei, bărbații dețin majoritatea pozițiilor de putere în jurnalism.

La nivel european, 41% dintre jurnaliști sunt femei, iar rolul lor este mai probabil să fie asociat cu subiecte considerate cultural mai „feminine” decât politica, problemele guvernamentale și criminalitatea: știința, sănătatea și problemele sociale. E adevărat că femeile tind să se preocupe mai mult de aceste probleme, după cum a arătat Centrul Filia în studiul său din 2024, dar este important să ne întrebăm dacă prevalența femeilor în jurnalismul orientat spre sănătate și educație este o alegere individuală sau mai degrabă un impuls cultural în această direcție.

În ceea ce privește România, nu avem atât de multe studii pentru a avea o imagine clară asupra femeilor în jurnalism. Cu toate acestea, știm, datorită unei cercetări a Centrului Independent de Jurnalism, încă în curs de dezvoltare, că femeile din mass-media percep puterea ca fiind deținută de bărbați în organizațiile lor, în ciuda faptului că ele sunt mai prezente în domeniu.

Cu toate acestea, Institutul Reuters remarcă faptul că există „doar o corelație foarte slabă între egalitatea de gen în general în societate și procentul de femei în rândul editorilor de top, subliniind că există o dinamică specifică în jurnalism și în mass-media de știri și în ceea ce privește evoluția carierei în industrie”.

Violențe de gen

Dar este și o problemă de supraviețuire: jurnalistele sunt supuse la mai multe tipuri de infracțiuni violente decât bărbații, care sunt strâns legate de genul lor. Știm deja că femeile sunt primele ținte ale violenței online, iar faptul că sunt jurnaliste nu face decât să crească șansele de a fi victime ale unor astfel de infracțiuni.

Aproape trei din patru femei respondente (73%) au declarat că au fost victime ale violenței online. În plus, amenințările cu violența fizică (25%) și sexuală (18%) au afectat jurnalistele intervievate, potrivit unui studiu global realizat de Centrul Internațional pentru Jurnaliști (ICFJ) cu sprijinul UNESCO.

Ceea ce este și mai înspăimântător este faptul că unele amenințări online s-au transpus în viața reală. Una din cinci femei respondente a declarat că a fost atacată sau abuzată offline în urma unor incidente care au fost inițiate online.

Cifrele de mai sus nu ar trebui să rămână doar statisticile de pe unele pagini web. Dezechilibrele de la locul de muncă, chiar dacă acel loc de muncă este o redacție de știri, ar trebui eliminate pentru ca industria să avanseze într-o nouă etapă, în care nevoile consumatorilor să fie mai bine înțelese și satisfăcute.

Deci, da, este o veste bună că o femeie conduce unul dintre cele mai importante departamente ale AP. Dar îmi doresc să vedem mai multe știri ca aceasta, în întreaga lume.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri