Jurnalist britanic pro-rus, acuzat de crime de război în Ucraina, pus pe lista de sancțiuni
Un jurnalist britanic care a lucrat pentru presa rusă a fost pus pe lista neagră, fiind criticat că ajută la destabilizarea Ucrainei în război.
Graham Phillips, care în trecut a lucrat pentru Russia Today, a fost acuzat de crime de război. Acesta a filmat un cetățean britanic capturat și l-a descris ca fiind mai degrabă un „mercenar” decât un prizonier de război, conform BBC.
Sprijină politici care destabilizează Ucraina
În videoclipul de 45 de minute publicat pe contul său de YouTube, Phillips a susținut în mai multe rânduri că Aslin, care are dublă cetățenie britanică și ucraineană, este un „mercenar”. Mai mult, jurnalistul îi spune acestuia că ar putea fi condamnat la moarte.
Biroul pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare (FCDO) a confirmat că jurnalistul este inclus în ultima rundă de sancțiuni. Autoritățile susțin că conținutul pe care l-a produs „sprijină și promovează acțiuni și politici care destabilizează Ucraina și care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea sau independența Ucrainei”.
Măsura înseamnă că Phillips – ale cărui venituri, spune el, s-ar baza pe crowdfunding – îi vor fi înghețate activele în Marea Britanie. Video-ul cu pricina a fost și dat jos de YouTube, împiedicându-l pe acesta să câștige bani din publicitate.
Phillips nu e însă la primul astfel de derapaj. După invazia Rusiei în Ucraina, el a afirmat că masacrul de la Bucha a fost inventat și că nu a văzut nicio acțiune negativă din partea soldaților ruși asupra civililor.
Marea Britanie continuă să impună sancțiuni
Graham Phillips este una dintre cele 42 de persoane menționate în ultima rundă de sancțiuni, alături de oficiali sirieni acuzați de recrutarea de mercenari pentru a lupta în Ucraina, premierul impus de Rusia al republicii autoproclamate din Donețk și prim-vicepreședintele republicii autoproclamate din Luhansk, în estul Ucrainei.
„De asemenea, au intrat recent în vigoare puteri suplimentare, inclusiv interzicerea de noi investiții britanice în Rusia, interzicerea aurului rusesc de pe piața britanică a lingourilor, lider mondial, și extinderea în continuare a criteriilor pentru cine poate fi sancționat”, se mai arată în comunicatul FCDO.
Articole asemănătoare
Un grup de hackeri susținut de guvernul iranian a atacat zeci de activiști și jurnaliști
Parlamentul European atrage atenția Ungariei cu privire la respectarea principiile democratice
Pastila de (DEZ)INFORMARE: Mitul ambulanței negre
Mîndruță infirmă zvonul momentului: Nu e niciun drum blocat și niciun manifestant oprit să vină în piață
Jurnaliștii New York Post nu ar fi vrut să își pună numele pe știrea despre mail-urile lui Hunter Biden