China avertizează comunitatea internațională să nu intervină în arestarea unui jurnalist Bloomberg

După cazul prezentatoarei China Global Television Network (CGTN) Cheng Lei, care deține cetățenie australiană, un alt jurnalist a fost reținut de autoritățile chineze pentru că ar pune în pericol siguranța națională.

Jurnalista chineză Haze Fan, angajată a Bloomberg, a fost reținută săptămâna trecută chiar din apartamentul său, la scurt timp după ce vorbise cu editorul său, informează BBC.

Aflarea veștii a stârnit un val de îngrijorări atât în rândul organizației media pentru care Haze Fan lucrează, dar și în comunitatea internațională. Uniunea Europeană a cerut Chinei să elibereze toți jurnaliștii reținuți în legătură cu raportările lor, dar și să îi respecte drepturile jurnalistei, precum accesul la îngrijiri medicale, comunicarea cu familia sa și accesul la un avocat.

Suntem foarte preocupați de ea și am vorbit activ cu autoritățile chineze pentru a înțelege mai bine situația. Continuăm să facem tot ce putem pentru a o sprijini în timp ce căutăm mai multe informații”, a afirmat un purtător de cuvânt al publicației Bloomberg.

În ceea ce privește îndemnurile Uniunii Europene, ambasada chineză a afirmat că Beijingul este îndreptățit să investigheze această situație, dar și că drepturile jurnalistei sunt respectate. Regimul de la Beijing o acuză că „s-a angajat în activități infracționale care pun în pericol securitatea națională a Chinei”.

Haze Fan nu e singurul jurnalist care a ajuns în arest pe acuzații de periclitare a siguranței naționale. La jumătatea acestui an, trei jurnaliști străini au fost expulzați din China, în timp ce prezentatoarea China Global Television Network (CGTN) Cheng Lei, care deține cetățenie australiană, a fost reținută în luna august pe acuzații similare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *