Inundație de dezinformare în urma ciclonului Boris. Ucrainenii, acuzați că nu ajută localnicii

Inundațiile, ca majoritatea dezastrelor naturale, tind să fie un subiect puternic emoțional. Acest lucru se datorează faptului că consecințele lor, pierderea de vieți sau case, este ușor de subliniat, chiar dacă nu ați experimentat niciodată o astfel de devastare. Motivul este simplu: nevoile noastre primare sunt legate de sentimentul de apartenență la un grup, apoi la un loc, iar o casă este egală și cu sentimentul de supraviețuire: un acoperiș deasupra capului, un pat în care să te întinzi.

Având în vedere acest lucru, a fost doar o chestiune de timp până când a apărut dezinformări în legătură cu inundațiile cauzate de ciclonul Boris în țările din Europa Centrală și de Est.

Potrivit site-ului ceh Romea.cz, specializat în monitorizarea modului în care romii sunt prezentați în mass-media, în Republica Cehă, postările de pe rețelele de socializare au susținut că refugiații ucraineni nu doreau să îi ajute pe localnici cu ajutoare.

Una dintre postările găsite de jurnaliști susține că: „Fostul ministru ucrainean de externe Kuleba le-a cerut ucrainenilor care trăiesc în ČR să îi ajute pe cehi în timpul inundațiilor. El chiar a anunțat o colectă”, la care acești ucraineni ar fi donat doar 1 700 CZK [68 EUR] în două zile. „Sunt aproximativ un milion aici, așa că este destul de mult. Ambasada Ucrainei în Republica Cehă a făcut, de asemenea, apel la ucrainenii locali să ajute la confecționarea sacilor de nisip și a afișat adresa la care puteau merge pentru a ajuta – nimeni nu a apărut”.

Ucraina și-a oferit ajutorul

Dar, după cum se pare, acest lucru pur și simplu nu este adevărat. În primul rând, niciun apel nu a fost lansat de Kuleba. În schimb, Ucraina și-a oferit ajutorul încă din primele momente, dar, până în prezent, Republica Cehă nu a solicitat oficial ajutorul Kievului – deși ministrul ceh al afacerilor externe, Jan Lipavský, a confirmat că a fost informat de omologul său cu privire la disponibilitatea lui Zelenskîi de a ajuta.

„Domnul ministru [al afacerilor externe Andrij] Sybiha m-a informat că președintele  Zelenskîi este de acord să ajute Republica Cehă”, a declarat șeful diplomației cehe.

O ofertă similară a fost înaintată de Kiev și celorlalte state care au suferit de pe urma inundațiilor cauzate de ciclonul Boris: Moldova, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

Mai mult decât atât, „ambasadorul Ucrainei în Republica Cehă, Vasyl Zvarych, a confirmat că nu a fost deschis niciun astfel de cont bancar și că ambasada este în contact direct cu guvernul Republicii Cehe și anticipează primirea unei cereri oficiale de ajutor din partea părții cehe. Guvernul Ucrainei este pregătit să ofere asistența necesară”, a declarat pentru presa locală Bohdan Rajčinec, reprezentantul societății civile pentru minoritatea națională ucraineană în Consiliul guvernamental ceh pentru minoritățile naționale.

Refugiații din Cehia, implicați în drama locuitorilor

Pe lângă oferta pusă pe masă de Kiev, refugiații ucraineni s-au implicat și ei așa cum au putut. Conform reprezentantului minorității ucrainene, în zonele afectate au fost organizate grupuri care să ajute localnicii prin livrarea de produse esențiale, eliminarea copacilor căzuți de pe drumuri sau evacuarea apei din gospodării.

„În primele ore ale inundațiilor, colegii noștri ucraineni din zona Milovice ne-au contactat pentru a ne spune că vor ajuta la îndepărtarea copacilor căzuți de pe un drum și la ajutorarea celor nevoiași. În Jablonné nad Orlicí, ucrainenii s-au alăturat eforturilor de asistență ale vecinilor lor, precum și celor publice”, a mai spus Rajčine.

Conform datelor Agenției ONU pentru Refugiați, peste 530 000 de ucraineni au primit statut de protecție temporară în țară până la sfârșitul lunii iunie 2023. Până la acea dată, aproape 350 000 aveau un statut activ.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri