Încă nu s-a făcut dreptate pentru jurnalista nord-irlandeză ucisă Lyra McKee
Au trecut cinci ani de când jurnalista Lyra McKee a fost ucisă în timp ce urmărea o revoltă în Derry, Irlanda de Nord. Nimeni nu a fost condamnat pentru uciderea ei, deși trei bărbați au fost acuzați de uciderea ei, alături de alte infracțiuni grave conexe.
În prezent, procesul este programat să înceapă la Belfast pe 29 aprilie, dar au existat mai multe amânări în acest caz, după cum relatează organizația pentru protecția jurnaliștilor Reporters without Borders.
Pe 18 aprilie 2019, jurnalista se afla în apropierea forțelor armate ale poliției, observând revolta care a izbucnit în zona Creggan din cauza raidurilor anterioare ale poliției asupra disidenților, cu scopul de a confisca muniții. Imaginile filmate cu telefonul mobil și imaginile de pe camerele de supraveghere ale poliției arată un bărbat înarmat mascat, despre care se crede că este membru al Noii IRA, trăgând cu un pistol. Acesta a tras până la douăsprezece focuri de armă spre ofițerii de poliție, iar McKee a fost rănită la cap. Ulterior a murit la spital.
Jurnaliștii din Irlanda de Nord se confruntă cu pericole serioase, fiind cea mai dificilă regiune din Regatul Unit de unde se pot realiza reportaje. Reporterii, în special cei specializați în crima organizată și activitatea paramilitară, se confruntă adesea cu amenințări și alte forme de intimidare.
Cel mai recent incident a avut loc la începutul acestei luni, când mai multe bombe cu benzină au fost aruncate spre jurnaliștii care relatau de la o paradă de 1 aprilie în zona Creggan din Derry – aceeași zonă în care a fost ucisă jurnalista Lyra McKee.
Parada din Creggan este organizată frecvent de un grup republican disident pentru a comemora Răscoala de Paște din 1916 împotriva dominației britanice din Irlanda.
Articole asemănătoare
Șeful Direcţiei Operații din Statul Major al Apărării avertizează: Rusia țintește vulnerabilitățile liderilor români
Cât de mult ne pasă despre datele noastre de pe internet
Trei ani de GDPR. British Airways a primit cea mai mare amendă, în valoare de 211,7 milioane de euro
Efectele reale ale dezinformării: O școală din Vaslui a fost luată cu asalt, după ce părinții au crezut că le sunt vaccinați copiii împotriva coronavirus
Influencerii cheamă oamenii la vot – prin campanii netransparente pentru un candidat