Grecia neagă că ar avea vreo legătură cu spionarea unui jurnalist de investigații
Grecia neagă orice legătură cu spionarea unui jurnalist de investigații, care a descoperit că în telefonul său s-ar fi folosit un spyware, un program care permite accesarea conținutului device-ului.
Declarația guvernului elen vine după ce publicația Inside Story a dezvăluit, citând o analiză realizată de laboratul Citizen Lab, că smartphone-ul jurnalistului Thanasis Koukakis a fost infectat cu un spyware numit Predator între 12 iulie și 24 septembrie anul trecut, conform Voice of America.
Predator oferea accesul nu numai la conversațiile telefonice – pe care le înregistra -, ci și la parole, poze, contacte, printre altele. Malware-ul este dezvoltat de compania Cytrox, aflată în Macedonia de Nord.
Thanasis Koukakis este cunoscut pentru investigațiile sale despre o bancă, cereri de rambursare a cheltuielilor la ministerul migrației și contracte de apărare.
După dezvăluirile făcute de presa elenă, un purtător de cuvânt al guvernului de la Atena a afirmat că Executivul nu a avut nicio implicare în aceasă situație. În plus, a cerut ca „autoritățile competente să își facă treaba pentru a clarifica această afacere și pentru ca justiția să se facă dreptate”.
Acuzații de spionaj
Suspiciunile asupra Greciei planează în contextul în care nu este prima acuzație care i se aduce statului cu privire la supravegherea jurnaliștilor și activiștilor. În noiembrie anul trecut, o altă publicație a dezvăluit că memorandumuri interne ale serviciilor de informații despre activiști politici și și despre un jurnalist.
Și la acel moment, unul dintre membri guvernului de la acea vreme a negat că în Grecia ar exista o supraveghere de stat a jurnaliștilor.
În prezent, se așteaptă rezultatele investigației autorității elene responsabile cu securitatea și confidențialitatea comunicațiilor (ADAE).
Articole asemănătoare
Interviul cu Meghan Markle și Prințul Harry va fi difuzat și în România
Clienții britanici ai PayPal vor putea să cumpere și să vândă criptomonede
Facebook analizează dezinformarea anti-vaccin: grupuri mici sunt responsabile de 50% din comentariile conspiraționiste
Bellingcat a creat o aplicație care analizează hashtag-urile de pe TikTok
Protestatarii pro-Trump au transfigurat presa într-un inamic