GM

Google neagă informația potrivit căreia ar fi dezvăluit imagini din satelit cu baze militare din Rusia

După ce un cont citat des de Ministerul Apărării din Ucraina a postat un mesaj pe Twitter în care spunea că Google Maps a publicat imagini cu bazele militare din Rusia, mai multe publicații din întreaga lume au preluat știrea. The Moscow Times a fost prima publicație care a relatat asta, însă informația a ajuns și în presa noastră. Cu toatea astea, Google a ieșit public și a declarat că imaginile erau disponibile încă dinainte de război și că nu și-a schimbat politica de blurare a imaginilor cu baze militare.

Tweet-ul inițial aparține unui cont deseori citat de Ministerul Apărarii ucrainean și este considerat o sursă apropiată guvernului de la Kiev. Mesajul postat scrie că ”Google Maps a dat acces la facilitățile militare și strategice ale Rusiei. Acum toată lumea poate vedea o varietate de lansatoare rusești, rachete balistice intercontinentale, mine, posturi de comandă și depozite de deșeuri secrete cu o rezoluție de aproximativ 0,5 metri per pixel”.

Știrea s-a răspândit repede pe Twitter și a fost preluată de agenția de presă NEXTA, moment în care Google a intervenit și a anunțat că ”vă rugăm să rețineți că nu am făcut nicio modificare în ceea ce privește blurarea imaginilor noastre din satelit din Rusia”. The Verge a putut confirma că mai multe baze militare, atât din Rusia cât și din alte state nu sunt blurate pe Google Maps, însă există câteva excepții (mai multe baze militare preponderent din Franța, Belgia și Olanda).

Reacția promptă a giganților tech este vitală în aceste momente, tocmai pentru că valul de informații este tot mai mare, iar diferența dintre informație și fake news devine din ce în ce mai subtilă. Twitter a fost în centrul acestui val de știri (verificate sau nu), iar prezența vocilor oficiale ajută la distribuirea informațiilor clare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *