Cu toate că românii au început să plece din țară încă dinainte de 1989, exodul a luat amploare în anii ’90 după mineriade, iar numărul celor care au luat calea străinătății a început să crească vertiginos după intrarea României în UE în 2007, când au fost eliminate vizele. Tot de atunci, cu perioade tranzitorii pentru anumite state, românii au câștigat și dreptul de a munci legal în alte state UE, astfel că în prezent, numărul românilor aflați în străinătate se ridică la aproximativ 5 milioane de oameni.
În medie, unu din cinci români muncește în afara țării, ceea ce ne plasează pe un loc fruntaș în UE la imigrația internă. Românii care muncesc afară trimit în țară anual peste 5 miliarde de dolari. Cele mai mari comunități de români se află în Italia şi în Spania, unde numărul oficial depășește 2 milioane. Potrivit wired.it, numărul românilor dinItalia se ridica în 2017 la 1.168.552, sursa citată menționând că nicio altă comunitate de imigranți nu atinge astfel de cifre.
În Spania trăiesc în prezent 1.000.030 de români cu rezidență. Aceasa reprezintă cifra oficială conform observatorului permanent al migrației din Spania, dar neoficial cifra se poate ridica la 1,4 milioane. În Germania trăiesc peste 600.000 de români, iar în Marea Britanie şi în Statele Unite, sunt câte 500.000 de români. Anul acesta, BBC News anunța că persoanele cu cetățenie română au devenit a doua cea mai mare comunitate fără cetățenie britanică din Regatul Unit.
Leave a Comment