Femeile riscă să fie vânate prin datele personale, post-Roe v Wade

După ce Curtea Supremă a luat decizia de a abroga dreptul federal la avort au apărut îngrijorări cu privire la datele personale ale utilizatorilor care pot fi folosite de autoritățile din statele unde avorturile sunt interzise.

Dincolo de faptul că abrogarea avortului este un asalt asupra intimității și vieții femeilor, activiștii pentru dretpurile omului, dar și experți în securitate, au atras atenția asupra platformelor online care colectează volume de date imense despre activitatea digitală a utilizatorilor. Problema este că Google (prin intermediul sistemului de operare Android) colectează date despre toate aplicațiile pe care le instalezi, le folosești sau chiar pe care le dezinstalezi.

Sistemul de operare al gigantului american dispune de o interfață dedicată progamatorilor care permite aplicațiilor să acceseze inventarul tuturor celorlalte aplicații de pe telefonul unei persoane. Conștientă de gravitatea acestor date, Google le-a calificat ca fiind de mare risc după ce s-a descoperit că datele sunt vândute unor terțe părți. Datele sunt foarte precise și pot ghici interesele, obișnuințele, dar și caracteristicile personale ale utilizatorilor.

Conform Financial Times, compania a declarat că va opri această interfață pe 12 iulie, asta după ce un alt deadline din martie a fost ratat.

Ar fi trebuit să se întâmple de mult timp. Brokerilor de date li s-a interzis să folosească datele în conformitate cu condițiile companiei, dar Google nu a introdus măsuri de siguranță în procesul de aprobare a aplicațiilor pentru a detecta acest comportament [dăunător]. Pur și simplu l-au ignorat. Așa că acum oricine cu un card de credit poate cumpăra aceste date online”, a declarat un expert în securitate pentru FT.

Datele personale, în centrul atenției

Imediat după ce decizia Curții Supreme a devenit publică, primele griji s-au îndreptat spre aplicațiile folosite pentru monitorizarea menstruației. Activiștii au îndemnat femeile să își șteargă aceste aplicații, astfel încât datele colectate de respectivele servicii să nu fie folosite împotriva lor în instanță.

Lucrurile s-au mai calmat după ce experții și autoritățile au declarat că aceste date nu pot fi folosite pentru că acestea se bazează pe input uman și pot fi ușor măsluite. Cu toate astea, mesajele, istoricul căutărilor pe internet, datele de localizare sau emailurile pot fi folosite în instanță și reprezintă principalele ținte pe care autoritățile le vor dori.

Procurorii ar putea folosi mandate de percheziție și alte mijloace mai puțin formale pentru a solicita aceste informații. Cantitatea de informații pe care trebuie să le dezvăluie destinatarului cererii variază în funcție de jurisdicție, astfel încât aș anticipa cazuri în care deținătorul de date ar putea să nu cunoască cu adevărat natura problemei”, a declarat un avocat pentru The Wall Street Journal.

Pe lângă eliminarea interfaței menționate mai sus, Google a spus că va șterge istoricul de localizare al telefoanelor care au fost în apropierea unui loc medical considerat sensibil, cum ar fi o clinică de avorturi. Conform The New York Times, acest lucru va urma să fie implementat în următoarele săptămâni.

Decizia Curții Supreme a evidențiat (pentru a câta oară?) importanța siguranței și intimității online. Companiile Big Tech colectează volume nesfârșite de date personale care ajung să fie vândute în scopuri comerciale pentru oricine are bani. Pentru a proteja femeile de efectele negative ale abrogării dreptului la avort, giganții tech trebuie să aibe grijă de toate datele utilizatorilor și nu măsuri de avarie care se adresează simptomelor, dar nu cauzei.

Dacă datele utilizatorilor ar fi fost protejate corect sau, mai bine, nu ar fi colectate deloc, nu am mai fi avut problema asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *