Fake news despre coronavirus, care îndeamnă la… hidratare. Cum să depistezi o știre falsă, scrisă în numele unei instituții
Un fake news despre coronavirus, care a circulat în ultimele zile pe rețelele de socializare, propune ca și metodă de prevenire a infectării… hidratarea.
Informația – distribuită masiv pe social media de către români în ultimele 24 de ore – a fost scrisă sub forma unei notificări a Ministerului Sănătății. Printre altele, autorul a inclus și o serie de ”măsuri” de prevenție împotriva coronavirusului, printre care se numără și hidratarea constantă, consumul de ceaiuri și de vitamina C. Autorul recomandă, de asemenea, și evitarea mâncărurilor picante, conform Hotnews.ro.
”Mențineți gâtul umed, nu lăsați gâtul să se usuce nici o clipă. Astfel, nu vă țineți setea, deoarece odată ce membrana din gât vă va fi uscată, virusul vă va invada în corp în decurs de 10 minute.
Bea 50-80cc apă caldă sau ceaiuri antigripale, 30-50cc pentru copii, în funcție de vârstă. De fiecare dată când simți că gâtul este uscat, nu așteptați, țineți apa în mână. Nu bea mult odată, deoarece nu ajută, ci continuă să mențineți gâtul umed”, se arată în mesajul ce a circulat pe internet.
Totuși, mesajul nu aparține nici Ministerului Sănătății, nici vreunei alte autorități. Acest lucru nu numai că a fost comunicat de către adevăratul Minister, dar se poate observa și din modul în care este scrisă ”notificarea”.
trei indicii că informația ar fi falsă
- Folosirea mai multor semne de punctuație (semne de exclamare, de întrebare), pentru a arăta un sentiment puternic, nu este folosită des în documentele oficiale. Autoritățile tind să facă comunicate/notificări pentru a aduce la cunoștință o informație, nu pentru a impresiona publicul.
exemplu – ”Răspândirea sa din China în diferite țări este foarte rapidă, generală și de masă !!!” - O instituție publică va încerca să nu inducă publicului o stare de panică, oricât de periculoasă ar fi situația. Panica nu duce decât la reacții impulsive, care pot să agraveze situația.
exemplu – ”focarul de gripă Coronavirus este foarte grav și fatal și precizează că în perioada imediat următoare posibil să ajungă și în România ! Nu mai există leacuri odată ce sunteți infectat”. - Reguli elementare de limba română: E posibil ca în orice mesaj, oficial sau nu, să se strecoare câte o greșeală, însă repetarea constantă a uneia indică faptul că textul nu este veridic.
exemplu – folosirea spațiului înainte de semnul de punctuație și nu după; ”ne simțind nici un simptom”.
Articole asemănătoare
Cambridge Analytica se asociase, aparent, cu un gangster pentru a lansa o criptomonedă
Facebook nu reușește să combată dezinformarea privind schimbările climatice
Twitter se retrage din Codul UE de practică privind dezinformarea
Editiadedimineata: Importul de laptopuri, maxim istoric în UE. România, pe primul loc
Meta introduce bunurile digitale pe platforma sa de metaverse