Fact check: Sterilizarea testelor COVID cu oxid de etilenă nu reprezintă un pericol pentru oameni

Pe rețelele sociale circulă mai multe postări care susțin că oxidul de etilenă folosit pentru dezinfectarea testelor COVID produce cancer. Deși informația nu este încă atât de răspândită în spațiul public din România, informația falsă s-a răspândit pe platformele online în mai multe state europene.

Afirmații false, răspândite pe rețelele sociale

Totul a pornit de la un video realizat de un britanic, care sugerează că gazul utilizat pentru sterilizarea bețișoarelor folosite în testele COVID, oxidul de etilenă, se va transforma într-un antigel mortal la contactul cu umezeala din cavitatea nazală. Mai mult, acesta susține că substanța poate provoca cancer aproape instant, dar și că ambalajul testelor emise de NHS a fost modificat pentru a exclude menționarea folosirii oxidului de etilenă.

„Dacă vă testați copiii cu acest lucru, luați o bucată de plastic cu fibre la capăt care a fost sterilizată cu oxid de etilenă, care are capacitatea de a provoca cancer prin deteriorarea ADN-ului. Se afirmă că pe un site web al guvernului. De asemenea, se menționează că pe ambalajul pe care tocmai l-am scos din această cutie sigilată (…) Acest lucru este important”, afirmă persoana din videoclipul de 11 minute.

Conform Reuters, videoclipul a fost publicat pe 19 martie 2021 și de atunci a fost vizionat de zeci de mii de ori. Informația a ajuns timid și în România. Ea se răspândește preponderent pe grupuri și este preluată mai ales de români aflați în Anglia.

Trei dintre postările consultate de MediaStandard pe această temă fac referire la așa-zisele pericole asociate expunerii la oxidul de etilenă, în timp ce unul dintre utilizatori a redat un articol din Ordinul 261/2007 privind Norma tehnică privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea în unitățile sanitare în care se afirmă că sterilizare cu această substanță este o procedură delicată și folosită doar atunci când alte mijloace nu sunt disponibile.

Însă cea mai răspândită idee este aceea că acest gaz este și cancerigen. Utilizatori susțin că riscurile asociate expunerii (prelungite sau nu) la oxidul de etilenă sunt cancerul limfatic si leucemia, precum și cancerele de stomac și cel de sân.

Cât de periculos este oxidul de etilenă

Afirmațiile apărute în ultimele luni pe Facebook au fost verificate de mai multe organizații ce se ocupă cu fact checkingul. Organizația britanică non-profit Full Fact susține că afirmația este înșelătoare, întrucât susține că orice expunere la oxidul de etilenă este dăunătoare, în timp ce dovezile științifice arată că expunerea doar la cantități mari pot să producă probleme oamenilor.

Mai mult decât atât, substanța este folosită pentru sterilizarea echipamentelor medicale de decenii, o practică necesară pentru prevenirea răspândirii infecțiilor. În Statele Unite ale Americii, aproximativ jumătate din produsele sanitare sunt igienizate prin această metodă.

Pentru dezinfectarea bețișoarelor folosite la testarea COVID, doar 1-2μg (milionimi de gram) pe gram sunt folosiți, o cantitate mult prea mică pentru a produce vreo reacție adversă la oameni. Mai mult, după procesul de sterilizare, care durează câteva secunde sau minute, oxidul de etilenă nu mai este prezent pe produs după ambalare. 

Asta nu înseamnă însă că oxiranul nu poate fi un pericol pentru oameni. Acesta poate prezenta un risc potenţial pentru sănătate în caz de consum repetat, pe termen lung, fiind catalogat de Organizația Mondială a Sănătății drept „un cancerigen uman probabil, ale cărui niveluri în mediu ar trebui să fie menținute cât mai jos posibil”.

Antigelul și oxidul de etilenă

Antigelul este un lichid folosit pentru răcirea motorului, care previne înghețul, supraîncălzirea și coroziunea. În timp ce oxidul de etilenă nu este folosit ca substanță proprie în producerea acestui lichid, ci pentru obținerea altor substanțe de bază, precum etilenglicolul.

Una dintre cele mai comune metode de obținere a etilenglicolului este combinarea oxidului de etilenă cu apa la temperaturi și presiuni foarte ridicate. Cu alte cuvinte, este imposibil din punct de vedere științific ca oxidul de etilenă să devină antigel la contactul cu umezeala din nări, așa cum afirmă clipul video, publicat pe Facebook în martie.

Verdict

Afirmația că oxidul de etilenă, folosit în sterilizarea testelor COVID, este falsă, întrucât este necesară o expunere mai mare la această substanță pentru ca corpul uman să resimtă efecte negative.

Mai mult decât atât, gazul folosit în dezinfectarea bețișoarelor nu mai este prezent pe produs după ambalare, motiv pentru care procesul de sterilizare al echipamentelor medicale cu oxid de etilenă nu ar trebui să ridice îngrijorări nimănui.

1 Comentariu

  1. aha, Din cauza asta un mare lant de magazine de la noi a retras o marca de ciocolata care prezenta urme infime de oxid de etilena, ca este sigur nu ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *