Facebook plănuiește să intre în blockchain
Chiar dacă a fost implicat încă de la începutul anului în scandaluri uriașe, cum a fost furtul de date al Cambridge Analytica, Facebook rămâne o companie puternică, populară la nivel mondial.
La sfârșitul săptămânii trecute, Facebook a dezvăluit că plănuiește să dezvolte o cryptomonedă proprie, un jeton virtual, asemănător cu Bitcoin-ul, care va permite miliardelor de utilizatori să facă plăți electronice în toată lumea. Prin această achiziție, Facebook se va alinia trendului mondial al marilor companii care investesc în monede virtuale, datorită potențialului acestora de a deveni capitalul viitorului.
Vicepreședintele Messenger App, David Marcus, conduce noua echipă formată din mai puțin de 12 persoane, care exploatează cele mai bune metode de dezvoltare a cryptomonedei.
„Conduc o echipă mică care va exploata toate pârghiile blockchain-ului pentru Facebook, de la zero” a declarat David Marcus pentru independent.com
Înainte de a se alătura Facebook-ului, Marcus fost președintele PayPal, dar el este și un investitor timpuriu în Bitcoin și membru în consiliul Coinbase.
Facebook a început să studieze posibilitatea blockchain-ului în urmă cu aproape un an, când un membru al echipei de dezvoltare, Morgan Beller, a început să caute o metodă prin care platforma de socializare ar putea să exploateze tehnologiile în curs de dezvoltare. La acea vreme, Beller era singurul angajat dedicat studierii blockchain-ului, un registru digital și descentralizat care stă la baza cryptomonedelor precum Bitcoin și Ethereum.
Dezvoltarea nu a fost anunțată oficial, dar, potrivit informațiilor, moneda va fi lansată pe blocul Ethereum printr-un ICO în următoarele două săptămâni. Având în vedere mărimea și amploarea Facebook, se pare că este sigur că ICO-ul va rivaliza cu cele 1,2 miliarde de dolari ale Telegram, potrivit marketingdive.com
Facebook va face cel mai probabil achiziții în spațiul blockchain pentru a-și dezvolta propria monedă virtuală. Acestea vor putea fi de ajutor în verificarea identității conturilor utilizatorilor, care vor trebui să se înregistreze pentru a putea folosi monedele, însă identitatea va rămâne anonimă.
Platforma a mai experimentat monedele virtuale în anul 2009, când a lansat Credite Facebook, care puteau fi folosite pentru a cumpăra bunuri virtuale în jocuri populare, ca FarmVille, însă momentan compania nu plănuiește să integreze criptomonedele în aplicații.
Deocamdată nimeni nu știe cum se va numi noua monedă sau la ce valoare va fi cotată pe piața de cryptomonede.
Blockchainul reprezintă un registru descentralizat (adică nu este ţinut într-un singur loc, ci numeroşi actori deţin o copie) care stochează anumite informaţii ce nu mai pot fi modificate ulterior. În acest registru digital orice informaţie introdusă e criptată în formule matematice şi fiecare formulă matematică autentifică şi validează o altă formulă matematică ce conţine alte date criptate la rândul lor. Această bază conţine toate informaţiile tuturor tranzacţiilor ce implică valoare şi care sunt criptate pe blockchain, cu permisiunea de a le verifica autenticitatea în orice moment.
Articole asemănătoare
Ce spune presa internațională despre rezultatele partidelor de extremă-dreapta la alegerile europene
Trump laudă un act de violență împotriva unui jurnalist
Biblioteca colectivă DDoSectres este cenzurată de companiile de X, Reddit și Rusia
Meta dă o nouă lovitură jurnaliștilor: compania va opri accesul la CrowdTangle
Twitter vs Musk 1-0. Instanța a hotărât ca procesul să aibă loc în octombrie