
Facebook, metodă inedită de a lupta cu știrile false din India
Fenomenul ”fake news” a atins cote îngrijorătoare în India, după ce au fost distribuite pe Whatsapp mai multe informații prin care oameni nevinovați erau acuzați de crime precum traficul de persoane.
Aceste știri au creat atâta violență în zonele rurale ale Indiei încât guvernul a făcut presiuni pe compania Facebook pentru a lua atitudine. Washington Post informează că cinci persoane, acuzate de trafic de copii, au murit. Ce soluție a găsit gigantul american? A început o campanie de informare în cele mai mari ziare indiene, întrucât populația din această zonă reprezintă o treime din numărul persoanelor analfabete din lume, conform Gizmodoo.com.
În mare parte, sfaturile sunt generale: ”verificați informația”, ”consultați alte surse”, ”puteți bloca numerele sau părăsi grupurile care vă deranjează”, ”știrile false devin des virale – nu contează de câte ori primiți informația, asta nu o face reală”.
Mesajul din josul paginii afirmă: ”Pentru a lupta cu știrile false, trebuie să lucrăm împreună – companii, Guvernul și grupuri comunitare. Dacă vedeți ceva ce nu este adevărat, informați oamenii și ajutați la oprirea distribuirii.”
Ulterior, un oficial Whatsapp a declarat că acesta este doar primul pas pentru a împiedica știrile false să prindă proporții uriașe. În prezent, campania poate fi găsită în 30 de ziare din India, valabilă în șapte limbi.
Articole asemănătoare
Va fi reconstruită scena morții jurnalistei din Cisiordania, dar puțin probabil ca tensiunea să înceteze
Viitorii jurnaliști au nevoie de instruire pentru abuzurile online cu care se vor confrunta
Sam Altman, șeful OpenAI, îngrijorat cu privire la reglementare insuficentă a AI
Ce cuvinte au căutat românii pe Google în 2020
Separatiștii pro-ruși ar fi folosit cadavre pentru operațiunile false flag din estul Ucrainei