Victorie pentru libertatea de exprimare: extrădarea lui Julian Assange în SUA a fost refuzată
Judecătorul și-a bazat decizia pe faptul că sistemul penitenciar din SUA este atât de represiv, încât Assange ar încerca să se sinucidă dacă ar fi trimis acolo.
Un judecător britanic a respins încercarea Statelor Unite ale Americii de a-l extrăda pe Julian Assange, fondatorul organizației WikiLeaks, anunță Freedom of the Press Foundation. Acesta este acuzat de spionaj, în urma publicării de către WikiLeaks a unor documente secrete extrase de la Departamentul de Stat și de la cel al Apărării din SUA, în 2010 și 2011.
Judecătorul și-a bazat decizia pe faptul că sistemul penitenciar din SUA este atât de represiv, încât Assange ar încerca să se sinucidă dacă ar fi trimis acolo.
Grupurile de apărare a drepturilor omului și ale jurnaliștilor au salutat hotărârea, dar mulți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la justificarea acesteia, explică The New York Times. Judecătorul s-a concentrat asupra problemelor de sănătate mintală ale lui Assange, dar a respins argumentul apărării potrivit căruia acuzațiile erau un atac asupra libertății presei și erau motivate politic.
Hotărârea din 4 ianuarie 2021 reprezintă un moment decisiv într-o luptă juridică de aproape un deceniu. Bătălia probabil va continua, deoarece procurorii americani vor face apel în maximum două săptămâni. Departamentul de Justiție din SUA și-a exprimat dezamăgirea față de decizie, dar a menționat va încerca în continuare să-l extrădeze pe Assange.
Julian Assange (49 de ani) a fost pus sub acuzare în 2019, pentru 17 acuzații de încălcare a legii privind spionajul și pentru piratarea computerelor guvernului SUA. Până la el, procurorii americani n-au acuzat niciodată un jurnalist în temeiul legii privind spionajul. Experții legali au susținut că urmărirea penală a unui reporter sau a unei organizații de știri pentru că și-au făcut treaba ar încălca Primul Amendament.
Dacă va fi găsit vinovat la toate acuzațiile, Assange ar putea să se confrunte cu o pedeapsă de până la 175 de ani de închisoare.