EXCLUSIV Referendum-ul pentru redefinirea familiei: actori, propagandă și dezinformare

Mai sunt câteva zile până la referendumul pentru redefinirea familiei, care se va desfășura pe 6 și 7 octombrie, iar în multe locuri din țară au început deja eforturile pentru mobilizarea populației la vot.

În Brașov au apărut afișe publicitare în centrul orașului, cu mesajele „vino la referendum” sau „apără copiii României”. „Dacă nu vii la vot, doi bărbați vor putea adopta un copil, iar în școală copiii vor fi învățați că mama nu e femeie și tata nu e bărbat”, scrie pe unul dintre afișele în care oamenii sunt chemați la referendum.

RFI Romania

Tot în Braşov, o profesoară a fost acuzată că le-a împărţit pliante elevilor şi le-a cerut să îi convingă pe părinţi să voteze pentru căsătoria dintre un bărbat şi o femeie. Pe de altă parte, la școala “Sfântul Voievod Ştefan Cel Mare”, din Oneşti, la ședințele cu părinții a participat și un preot, care i-a încurajat să meargă la referendum. „Noi am venit chemaţi de diriginte în legătură cu începerea noului an şcolar: Ne refeream la ale noastre când a venit directorul cu preotul şi ne-a sfătuit să votăm pentru familia tradiţională”, a declarat un părinte, pentru Știrile ProTV. Directorul școlii a confirmat că i-a permis preotului să participe la ședința cu părinții, spunând că „am fost de acord cu inițiativa Bisericii Ortodoxe de a se adresa câteva minute părinților, cu îndemnul de a participa la referendum și a susține familia tradițională, pe care și noi o considerăm o valoare fundamentală”.

Cel mai recent caz de propagandă pro-referendum s-a produs la Timișoara, acolo unde un banner de aproximativ 15 metri lungime a apărut pe un bloc. Acesta încurajează oamenii să meargă la referendumul pentru redefinirea familiei și să voteze „da”, avertizându-i că, în caz contrar, copiii lor ar putea fi adoptați de „doi bărbați”. Banner-ul poartă mesajul: „Vino la referendum. Votează DA pentru căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Apără familia și copiii României. Dacă nu vii la vot, doi bărbați vor adopta copilul tău”.

Facebook.com

În afara acestor mesaje, Coaliția pentru Familie duce o masivă campanie pe rețelele de socializare, sub stindardul „Apără copiii României”.

Facebook.com

Capitala nu scapă nici ea de propaganda pro-referendum. Pe străzi au început să apară afișe cu tentă discriminatorie, de genul celui de mai jos:

Mediastandard.ro

Unii au dus propaganda la un alt nivel, scoțând chiar clipuri video:

Propagandă cât cuprinde și lispa unei campanii reale de informare

Putem identifica așadar o serie de actori importanți implicați în campania pro-referendum. În primul rând, majoritatea partidelor politice s-au poziționat deja în legătură cu această temă susținând referendum-ul. În al doilea rând, există mai multe organizații nonguvernamentale precum Coaliția pentru Familie care duc o adevărată campanie în online. Mai există și o serie de site-uri aflate în legătură directă cu Biserica Ortodoxă Română, un alt actor important (Vezi articole AICI și AICI). În fine, există și populația de rând, fără legături directe cu aceste organizații/instituții, care propagă mesaje în spațiul virtual.

Dincolo de campania pro-referendum și de propaganda masivă, nu vedem însă o reală campanie de informare. Aici nu este vorba de a lua partea cuiva, ci de a garanta un drept constituțional: acela de a avea acces la informația de interes public. Guvernul are datoria de a informa cetățenii, iar aceștia din urmă ar trebui să primească prin poștă textul legii de revizuire.

Mai mult, în România nu avem reguli clare de finanțare a referendumului. În Marea Britanie de pildă, încălcarea regulilor referitoare la folosirea banilor într-o campanie pentru referendum de către partizanii pro-Brexit a avut consecințe penale. (Vezi articolul AICI).

Câteva precizări suplimentare

Legislația României, prin intermediul Art. 259, Al.(1) din Noul Cod Civil, prevede că doar bărbații și femeile se pot căsători. Cu toate acestea textul Constituției României permite momentan de facto căsătoriile între persoanele de același sex, Art.48 vorbind despre dreptul uniunii “liber consimțite între soți”, fără să stipuleze explicit dacă aceștia trebuie să fie barbat și femeie. Dacă textul Constituției va fi modificat, atunci această posibilitate dispare cu totul.

Totuși, tema modificării Constituției, pare că a fost confiscată de o parte dintre propagandiștii pro-referendum și transformată în subsidiar într-o tema anti-homosexualitate. Majoritatea argumentelor rămân captive unei gândiri binare, maniheiste, care divide, separă și ierarhizează ceea ce este diferit de modelul dominant, de norma socială dezirabilă. Se evidențiază probleme care țin de moralitate, de procreație, de natură spirituală, sau chiar de patologie.

Să analizăm de pildă mesajul banner-ului din Timișoara care transmite un semnal alarmist: „Dacă nu vii la vot, doi bărbați vor putea adopta copilul tău!”. Dacă ne referim la dreptul de a adopta copii trebuie spus că nici în România, nici în Europa orientarea sexuală nu poate fi un criteriu pentru respingerea dreptului de a adopta, pe motiv de nediscriminare. Legea garantează dreptul membrilor LGBT de a nu fi discriminați, acesta fiind de altfel un drept fundamental.

În concluzie, referendum-ul pentru redefinirea familiei scoate în evidență o serie de chestiuni care ar trebui rezolvate. Cel mai presant dintre acestea îl reprezintă o campanie reală de înștiințare, pentru că momentan domină doar propaganda, iar acest lucru nu poate conduce la o alegere cu adevărat informată.

1 Comentariu

  1. Nivelul la care s-a ajuns cu demonizarea si alarmismul este unul grotesc, nedemn de o tara europeana. Nu ar trebui sa fie acceptabil ca membrii oricarei minoritati sa fie incoltiti de mesaje cerand o mobilizare generala pentru a „apara copiii” de ei, rationamentul fiind oricum absurd.

    Am reusit sa ascult, cu pauze, 3/4 din acea melodie demna de Westboro Baptist Church, unde s-a ajuns pana la a invoca „sangele patriotilor” care chipurile „striga tare din morminte” – sa ce? Sa nu se casatoreasca persoane de acelasi sex in secolul XXI? Cea mai indrazneata parodie a miscarii nu ar fi reusit asa ceva. Nici nu s-au limitat la a ii declara inamicii „natiunii”; s-au intins pana la a spune ca vor declansa apocalipsa pentru ca se abat de la „iubirea pura”. Cu alte cuvinte, ii declara direct inamicii umanitatii, care prin simpla existenta vor grabi sfarsitul lumii. Repet, un nivel grotesc.

    In multe tari o asemenea incitare la ura nici nu ar fi permisa, daramite sarbatorita pe toate drumurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *