EXCLUSIV Ghici, ghicitoarea mea, ce rămâne după „Adevărul despre Dan Barna”? Lucian Mîndruță: Articolul ăsta a împărțit lumea

Un articol realizat de Sabina Dumitru.

De departe, unul dintre cele mai titrate subiecte din această săptămână a fost investigația care promitea să arate „Adevărul despre Dan Barna”. Așa cum era de așteptat, subiectul a stârnit vâlvă pe social media. Una din vocile cele mai pregnante a fost jurnalistul Lucian Mîndruță, care a stat de vorbă cu Mediastandard.ro, pentru a descurca ițele ghicitorii care, în final, nu ne răspunde la adevărata întrebare: cine e Dan Barna?

După publicarea investigației semnată de RISE  Project, care scotea la lumină o parte din trecutul cadidatului Dan Barna, online-ul a fost divizat în mai multe tabere. Unii spun că ancheta a fost făcută ”pe genunchi”, iar alții l-au acuzat că „a furat de la persoanlele cu dizabilități”. Ce trebuie să înțelegem, de fapt, din acest articol? 

Lucian Mîndruță:Eu încă nu m-am decis ce să înțeleg din articolul ăsta și oricum nu are nicio importanță, pentru că fiecare înțelege ce vrea. Articolul ăsta a împărțit lumea, în cei care îl aprobă pe Barna și în cei care îl pun cumva în rând cu toți ceilalți, l-au umanizat.

Ce mi se pare mai important este reacția pe care au avut-o, atât Barna cât și USR-ul la povestea asta. Aici includ două reacții. Sunt unii care cred că e o comandă și domnul Barna, înțeleg, crede la fel, că este o comandă politică. Lumea așa funcționează, adică probabil că cineva a dat un pont.

Domnul Barna probabil că nu-și imaginează că celelalte articole, cu „Valiza” lui Dragnea și ce o mai fi fost, au fost făcute pentru că nu a fost un pont. A fost un pont, nu le-a venit în cap oamenilor așa, de undeva. Cineva a dat un pont. Aceste ponturi pe care le putem numi cum vrei, comenzi, ponturi, ele fac parte din arsenalul luptei politice. Așa e în politică! Oamenii îți caută în biografie și îți găsesc, așa e peste tot, ca și în America.

Acum depinde și ce ai în biografie. Când te apuci de politică trebuie să te gândești bine. Oare biografia mea e super ok sau nu e super ok? Și dacă e super ok mergi mai departe, dacă nu găsești argumente să îi combați. Ceea ce nu poți să combați, după părerea mea, este că aceste lucruri trebuie să continue să existe.

Dezvăluirile trebuie să continue să existe, din toate părțile, fiindcă oamenii au dreptul să afle absolut totul despre cei care doresc să îi conducă.”

După publicarea articolului, a apărut înregistarea cu dialogul dintre Dan Barna și membri partidului său . Cum se arată discuția internă din USR? 

Lucian Mîndruță: Mi se pare sănătos că se discută în USR despre asta. Mi s-ar părea și mai sănătos să se fi discutat la timp și despre candidatura domnului Barna la președinție. Mai serios și mai sănătos!

De asemenea, mi se pare la fel de sănătos să se discute în USR, dacă acum să meargă la guvernare sau nu. Și, de asemena, nu îmi aduc aminte să se fi discutat foarte tare, dar nu sunt membru USR, care este noima unei strategii în care o dăm jos pe Viorica și după aia după două săptămâni, stai că e mai bine să mai rămână Viorica interimar încă trei luni ca să nu ne erodăm noi. Și cum treaba asta se potrivește cu imaginea unui partid care vrea să fie de oameni noi, nepoliticianiști, când asta este tocmai o strategie politicianistă tipică, tipică de politicianism!

Totodată, mă aștept ca URS-ul să se ia mai puțin în serios ca partid și ia un pic mai în serios România ca țară. Pentru că USR-ul, din câte înțeleg eu, nu este înființat să îi meargă bine USR-ului, este înființat ca România să fie guvernată de altfel de oameni, cât mai repede. Ori, nu te grăbești trei luni, nu sunt importante trei luni? Pentru mine, al dracului de mult sunt importante. Chiar și trei luni, aș vrea să te văd guvernând. O să spui, <<Păi da, dar noi am am mai guvernat, un an și după aia a venit PSD-ul la putere>>.

Păi atunci înseamnă că ați guvernat prost! Îmi pare rău! Deci voi niciodată nu ați făcut o analiză a acelui guvern, care acum vi se pare extraordinar de bun, dar niciodată nu v-ați explicat de ce a venit PSD-ul la putere, după un an de guvern super genial, din toate punctele de vedere.

Cum de s-a întâmplat asta? E doar dibăcia extraordinară a PSD-ului, voi nu ați greșit în niciun fel, nimic? Ba da, ați greșit! Și atunci, ca și acum a fost exact aceeași ezitare: <<Ne băgăm, nu ne băgăm, ba suntem cu liberalii, ba nu mai suntem, scoate-mi te rog frumos mutra de pe afiș>>, exact același gen de ezitări.

Dragilor, aveți și voi măcar odată c***e, vă rog eu frumos, dacă nu vă supărați, și apucați-vă de politică! Politica include să iei puterea și să faci ceva bun pentru ea! Asta este părerea mea!”

Ce a vrut USR să dovedească prin publicarea înregistrării integrale? A fost o strategie de campanie bună? 

Lucian Mîndruță: „Au vrut să dovedească un lucru foarte bun și anume să ne arate că ei în interior sunt democrați și că există dezbatere și că șeful partidului dă socoteală membrilor. A fost o strategie foarte bună și sper ca USR-ul să continue cu chestia asta. Dar mă aștept la mai multă dezbatere în interior.

Mă aștept de exemplu să se dezbată următoarea afirmație a lui Andrei Cramitru, care de altfel îmi este și prieten. <<Cine nu este de părere că noi nu ar trebui să mai stăm trei luni de-o parte, este omul sistemului, este împotriva noastră!>>.

Uite eu nu sunt de părere că ar trebui să mai stați trei luni de-o parte, Andrei! Cum dracu sunt eu omul sistemului? Care sistem? Sistemul ăla se numește statul român. Aș vrea să nu-l lăsăm de izbeliște. Aș vrea să nu-l lăsăm la voia întâmplării, aș vrea să ne asumăm și să guvernăm, dacă tot am promis că vom guverna cu prima ocazie. Asta e prima ocazie!”

Ce a însemnat ancheta pentru candidatul Dan Barna?

Lucian Mîndruță: „Nu cred că l-a deranjat, nu cred că l-a ridicat. Cred că poate 2-3% dintre membri sau simpatizanți au pus botu’ la ea. Ancheta nu-l lovește în mod semnificativ. Altele sunt problemele lui.

Zi-mi un citat din Barna de acum trei săptămâni! Poți? Nu poți! De ce nu poți? Pentru că nu ții minte.

Problema USR-ului este că nu știe să facă casting. Pentru această funcție de candidat la președinția României ar trebui să facă casting. Adică, dacă tot sunt un partid modern, hai să vedem cine poate cu adevărat să rămână în mintea oamenilor, să lase o impresie emoțională puternică, să lase oamenilor sentimentul că: <<Da mă! Îl vreau pe ăsta! El este Dan Barna? Nu știu!>>

El este candidat pentru că este președintele partidului, cu ce e diferită asta de celelalte partide? Exact la fel se întâmplă și la ceilalți! Fix la fel! Nu mi se pare vreo diferență. Problema lor mi se pare că ar fi trebuit să fie mult mai atenți când și-au ales candidatul pentru președinție. M-aș bucura foarte mult să intre în turul doi, pentru că ar fi o dezbatere veritabilă și poate Klaus ar fi și el forțat să iasă la o dezbatere.

Dar îmi e teamă că Dan Barna nu ne mișcă sufletul atât de tare, cum a făcut-o confruntarea dintre Klaus și Ponta în 2014. Atât de tare încât să ne ducem morți, copți. Eu m-am dus până în Paris ca să filmez oamenii care stăteau la coadă. Acum nu sunt sigur că mai am chef să fac chestia asta pentru Dan Barna. Nu mai simt nevoia. Și spun asta nu pentru că am pe cineva în spate, ci asta este în sufletul meu. Nu m-a mișcat destul!

Prin toate astea a dovedit că se crede jucător. Ponta a fost jucător. Da, îmi pare rău! Mincinos, „Puie Monta”, spune tot ce vrei despre el, dar a fost jucător, a avut replici, a știut ce să spună, chiar și acum își toarnă cenușă în cap. Este cu trei săptămâni lumină în fața lui Dan Barna, în materie de abilitate politică a discursului. Îmi pare rău că trebuie să spun, dar nu vreau să mă mint nici pe mine, nici pe USR-iști, pentru că și eu mi-am propus așa ca simplu comentator de Facebook să nu mai mint și să spun ce cred.”

Concluzia e că nu este nicio concluzie

La trei zile de la publicarea anchetei care ne promitea să ne dezvăluie „Adevărul despre Dan Barna” nu am putut trage o concluzie finală nici cu privire la personajul politic, nici în calitate de candidat la alegerile prezidențiale. Putem spune, că concluzia este că nu este nicio concluzie. Nu putem spune nimic în plus sau în minus despre Dan Barna, nu îl putem acuza de nimic și nici cu această ocazie nu s-a putut remarca, rămânând în continuare același personaj fad și fără prea mari așteptări.

Lucian Mîndruță: Eu aștept să văd cine e adevăratul USR. Adevăratul Dan Barna nu mă mai interesează foarte tare.

Nu mă mai interesează, nu mai am sufletul acolo! Este perfect, e minunat, a făcut, a dres. Cum să spun, este ca o alegere între două mașini. E una care are loc și în spate în portbagaj și de bicicletă și de copii și este foarte practică și costă puțin și mai are și un motor ecologic și alta care merge de rupe și îți mișcă sufletul. E… eu acum caut mașina aia care îmi mișcă sufletul, în materie de politică! Din păcate, nu o găsesc încă!”

12 Comentarii

  1. Pai sunt importante si trei luni, daca poti sa guvernezi, dar configuratia actuala a parlamentului …. Au cerut un test sa voteze : alegerea in doua tururi si… Daca cer :fara penali, fara pensii speciale, etc vor avea acelasi succes, deci lamuriti-ne ce ar putea face la guvernare. Au cerut un angajament al celorlate partide ca vor asigura alegeri anticipate cu prima ocazie cand vor fi posibile: ” sa vedem cum va fi atunci ..Bla , bla, bla.” Lamuriti-ne ce ar putea face ” pt Romania”, ce vor putea face la guvernare..un exemplu.
    De ce am fost atat de „miscati” la confruntarea dintre domnii Johannis si Ponta?

  2. In logica asta si Basescu ne-a frint sufletul cu ardei pe corupti,si si-a creat un discipol pe nume
    Ponta,glumaret nevoie mare,da’ care se suceste-n 5 min,eu personal vreau un presedinte normal,

    previzibil,care sa-si asume riscuri pt niscavai principii,etc

  3. M-am oprit din citit dupa ce Mandruta spune „Nu conteaza ce scrie articolul, conteaza cum a reactinat Barna si USR”

    Cum adica nu conteaza ce scrie in articol?

  4. Dl. Mandruta doreste sa fie un ‘believer’, insa politica facuta ca ‘indragostire’, care ‘iti misca sufletul’ se termina aproape intotdeauna in dezamagiri, fie in varianta Kennedy, fie in cea Hitler, fie in cea Conventia Democrata. Poate pentru minimizarea dezamagirii personale si o societate mai normala e ok sa ne cautam indragostirile in alta parte si sa ne gandim cu capul atunci cand facem lucruri impreuna (i.e. politica).

  5. Place sau nu Barna este peste toti candidatii trecand prin spinoasa munca privata,iar , furtul chipurile din banii UE sa i constate instanta,in rest totu i ca moment, pentru denigrarea sa ,fiindca n o mai putea de dragul nostru RIJE PROJECT,ca si cu valiza din gradina unui cetaean plina de dovezi cu necuratele lui DRAGNEA.
    BARNA este inconjurat de tineri cu scoala si munca in strainatate,cunoscatori a multor limbi straine,daca cel putin engleza,C are partide au asemenea oameni.Va scrie un om care poate sa fie tata lui Barna,si locuiesc in Australia cu copiii cetateni australieni de 15 ani,si urmaresc mai atent ca atunci cand eram in tara tot ce se intampla.

  6. USR ar demonstra maturitate politică dacă în momentul acesta și-ar retrage candidatul la președinție și ar facilita câștigarea celui de-al doilea mandat al lui Iohannis din primul tur (oricum, Iohannis câștigă). Asta ar arăta că forțele de dreapta sunt unite și ar îmbunătăți considerabil șansele unei bune guvernări alături de PNL după alegerile viitoare!

  7. Ar trebui pornit de la o alta intrebare : de ce oare a fost nevoie ca USR sa aiba un candidat la prezidentiale ? Neavand un lider real (Dl. Barna e de conjunctura, dupa ce Ghinea a fortat debarcarea lui Nicusor Dan), cu personalitate puternica, notorietate si charisma ? Si-au facut ei socoteala : sa nu stea „pe manda”, sa-i mai vada si pe ei lumea, sa incerce sa mai castige notorietate, si ca persoane si ca partid, sa nu treca intr-un con de umbra, sa fie prezenti adica. De sanse pentru candidatul lor nu putea fi vorba, sa fim seriosi. „Jocul” cerea totusi sa-i atace pe ceilalti candidati si aici lucrurile luau o turnura hazlie; erau obligati „sa-l atace” cumva si pe Iohannis in care, de fapt, credeau. Si, in cazul asta, sa riste niste atacuri din partea liberalilor care, oricum, nu-i sufera, amintindu-si de ultimele alegeri – parlamentare si europene – unde liberalii cred c-ar fi castigat mai mult fara concurenta USR. Calcul gresit : majoritatea celor care au votat USR nu s-ar fi obosit sa mearga la vot pentru PNL. Sa fie clar ! Si iata, atacurile liberalilor s-au materializat, in RP !
    Nu cred ca , la modul serios, Dan Barna poate fi atacat : si-a facut datoria fata de clientii sai, le-a livrat proiecte acceptate (sigur, a luat un onorariu pentru asta), a adus niste bani europeni in tara. Serios, asta poate fi o vina ?!

  8. Am crezut mult in USR… dar acum nu mai cred – sunt niste ‘aerieni’, niste visatori, care stiu sa vorbeasca mai frumos ca altii si cam atat… nu vor sa intre la guvernare (pt ca s-ar compromite prematur). Lor le place doar sa critice… Ei nu vor sa-i sustina pe liberali la guvernare, lor le place mai mult Dancila (pe care o pot critica). Cat despre onestitate si corectitudine – vezi cazul Barna…

  9. O observaţie banală: dacă USR s-ar fi opus moţiunii de cenzură, consecinţele ar fi fost catastrofale, şi nu doar pentru USR: imaginaţi-vă ce ecou ar fi avut eşecul moţiunii, cu USR votant împotriva ei!

    Această observaţie banală arată că USR a ales singura cale corectă: a susţinut moţiunea de cenzură, dar nu s-a angajat să intre şi nu va intra într-o guvernare lipsită de orice perspectivă. Pentru ca planul PNL s-a oprit în gard.

    PNL este partidul care a jucat politicianist, nu USR.

  10. Asteptând de la dl-MINDRUTZA elucidarea temei : Eu cu cine votez? asa cum si cetateanul lui nenea Iancu Caragiale o facea acum 120 ani , nu am putut ajunge la un raspuns consistent. Dar daca singur recunoasteti acest insucces, la ce serveste suvoiul tomnatec de cuvinte, afara de ilustrarea noului stil derivat din mediile bulevardiere azi la moda , succesorul generatiilor anterioare care se ilustrau cu: „_Asa cum a zis tov. secretar general?”
    Mai incercati….

  11. Nu-l simpatizez deloc pe domnul Barna. Dimpotrivă. Dar să fie transformat din poster electoral în ţintă piept este abject.
    Cine seamănă vânt, culege furtună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *