Europol: Rusia și organizațiile de crimă organizată colaborează împotriva UE

O alianță obscură – aceasta este ceea ce dezvăluie Europol în ultimul său raport privind crima organizată, atrăgând atenția asupra uneia dintre multele instrumente la care Rusia apelează în încercarea sa de  destabilizare a națiunilor Uniunii Europene.

Au apus demult vremurile în care Vladimir Putin era un simplu viceprimar al Sankt Petersburgului, dar nu și relațiile sale cu crima organizată. Numai că acum nu este vorba doar de mafia locală sau de marii rechini ruși, ci mai degrabă de organizații criminale de pe întreg continentul, conform The Guardian.

Raportul de 80 de pagini al Europol relevă că „o gamă largă de activități și tactici criminale” sunt utilizate de „intermediari criminali”, inclusiv sabotajul, incendiile, atacurile cibernetice, furtul de date și traficul de migranți.

Deși agenția de aplicare a legii a UE nu numește în mod specific Rusia drept „actorul amenințării hibride”, aceasta notează că „există o creștere a atacurilor cibernetice motivate politic împotriva infrastructurii critice și a instituțiilor publice, provenind din Rusia și din țările din sfera sa de influență”.

În plus, Rusia nu este singura parte care contribuie la această alianță, deoarece există o relație reciproc avantajoasă între Moscova și organizațiile criminale europene. Ambele părți „își valorifică reciproc resursele, expertiza și protecția pentru a-și atinge obiectivele”.

Nu există coincidențe

Europol descrie metodele bandelor criminale drept „modus operandi de ciocănitoare”. În timp ce incidentele sunt „evaluate inițial ca evenimente unice, cum ar fi sabotarea infrastructurii critice, aprovizionarea cu apă și energie, de exemplu, incendierea, intimidarea, răpirile”, ulterior se dovedește că acestea fac „parte dintr-un obiectiv strategic mai larg de destabilizare, care implică perturbări persistente, țintite și cumulative, mai degrabă decât un atac unic, copleșitor”.

„La fel cum o ciocănitoare slăbește un copac în timp prin lovituri repetate, actorii amenințărilor hibride se angajează în acțiuni continue, aparent minore, care erodează în mod colectiv stabilitatea, securitatea și încrederea în instituții”, a declarat Europol.

Raportul subliniază că „există motive să credem că aceștia urmăresc să destabilizeze funcționarea UE și a statelor sale membre”, concentrându-se „asupra proceselor democratice, coerenței sociale în cadrul societăților, sentimentului de securitate sau statului de drept”.

Cu alte cuvinte, conform vechiului manual KGB, operațiunile desfășurate de organizațiile criminale în numele său nu sunt menite să dea o lovitură definitivă într-o singură direcție – să spunem sistemul electoral – ci mai degrabă să lovească constant în locuri diferite, creând lovituri în înseși structurile societății. Strategia Rusiei împotriva UE este un maraton, nu un sprint. Moscova joacă pe termen lung, de cel puțin două decenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *