Editiadedimineata.ro, în juriul internațional pentru acordarea premiului CEI-SEEMO de jurnalism de investigație 2020

Site-ul Editiadedimineata.ro a fost reprezentat anul acesta în juriul internațional care a acordat premiile CEI-SEEMO pentru Merite Deosebite în Jurnalismul de Investigație, promovate de Inițiativa Central Europeană  (CEI) și Organizația de Media din Sud-Estul Europei (SEEMO).

Site-ul Editiadedimineata.ro a fost reprezentat anul acesta în juriul internațional care a acordat premiile CEI-SEEMO pentru Merite Deosebite în Jurnalismul de Investigație, promovate de Inițiativa Central Europeană  (CEI) și Organizația de Media din Sud-Estul Europei (SEEMO).

Cecilia Anesi, din Italia și Natalija Jovanovic, din Serbia, sunt câștigătoarele din acest an ale premiilor la categoria ”Professional Journalist” și, respectiv, ”Young Journalist”.

Esmeralda Keta, din Albania, va primi o mențiune specială în cadrul ceremoniei care va avea loc la 22 octombrie la South East Europe Media Forum (SEEMF). Anul acesta, SEEMF va avea loc în format hibrid, cu prezență fizică la Belgrad, Fazana, Podgorica, Sarajevo, Sofia, Tirana și Trieste și o conferință online.

Site-ul Editiadedimineata.ro a fost reprezentat de Marina Constantinoiu, coordonatoare a site-ului, membră în board-ul SEEMO și membră a juriului internațional, de mai multe ediții.

Premiu de jurnalism în pandemie

Cum 2020 a fost și continuă să fie un an cu totul special, sub semnul pandemiei de coronavirus, și premiul CEI-SEEMO a fost marcat de aceasta. Tema centrală a candidaturilor prezentate a fost tocmai viața sub semnul pandemiei.

Cecilia Anesi este reporter de investigații la IrpiMedia, site-ul IRPI (Investigative Reporting Project Italy), jurnalistă cu experiență în relatările despre crima organizată și traficul internațional de droguri, acesta din urmă constituind și subiectul tratat în contextul pandemiei.

Natalija Jovanovic este reporter de investigații la BIRN (Balkan Investigative Reporting Network) Serbia, și, chiar dacă nu este veterană a jurnalismului de investigații, cu siguranță este o speranță. Pe ea au preocupat-o restricțiile la accesul la informații și libertatea presei în perioada pandemiei.

Esmeralda Keta, din Albania, care obține mențiunea specială, jurnalistă de investigații la programul Top Story de la Top Channel și colaboratoare la BIRN Albania, a fost preocupată de problemele sistemului sanitar din țara sa în această perioadă.

Organizat în fiecare an și deschis tuturor celor 17 țări membre ale Inițiativei Central Europene (CEI), Premiul CEI-SEEMO își propune să sprijine jurnaliștii de investigație și să promoveze jurnalismul de calitate.

Candidaturile prezentate anul acesta au fost examinate de un juriu internațional independent, format din:

  • Remzi Lani, director executiv al Institutului Media din Albania;
  • Maja Sever, de la postul public de televiziune din Croația;
  • Marina Constantinoiu, coordonatoare de proiect la site-ul Editiadedimineata.ro, din România;
  • Stevan Dojčinović, editor la Crime and Corruption Reporting Network (KRIK) Belgrad;
  • Francesco Martino, corespondent la Osservatorio Balcani e Caucaso – OBC Transeuropa, Trento/Sofia.

Coordonarea procesului de selecție și premiere le-a aparținut Barbarei Fabro (CEI Senior Executive Officer) și lui Oliver Vujovic (Secretar General al SEEMO).

Din România au fost prezentate câteva candidaturi, care au fost apreciate de membrii juriului, dar în final, după votul pentru ”lista scurtă”, juriul a convenit asupra celor trei nume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *