Duda a vorbit șapte minute cu un Macron fals despre racheta care a căzut în Polonia
Șapte minute – atât a durat o conversație între președintele Poloniei, Andrzej Duda, și un fals Emmanuel Macron, impersonat de doi agenți de propagandă ai Kremlinului. Apelul a avut loc la scurt timp de la explozia provocată de o rachetă intrată pe teritoriul Poloniei, în urma căreia au murit doi oameni.
Într-un video publicat marți pe YouTube, comedianții ruși Vovan și Lexus au reușit să vorbească cu Duda dându-se drept președintele francez. În timpul discuției, unul dintre ei l-a întrebat pe liderul polonez dacă el crede că rușii au făcut-o, dar și care este poziția lui Zelenski.
„Emmanuel, crede-mă, sunt foarte atent. Nu vreau să avem un război cu Rusia și crede-mă, sunt foarte atent, foarte atent”, i-a spus Duda interlocutorului.
Polonia recunoaște incidentul
La scurt timp de la publicarea video-ului, Administrația Prezidențială a Poloniei a confirmat incidentul într-o postare pe Twitter, adăugând că apelul s-a încheiat după ce Duda a sesizat că ceva este în neregulă cu interlocutorul său.
„După explozia rachetei de la Przewodow, în timpul convorbirilor în curs cu șefii de stat și de guvern, a fost conectată o persoană care pretindea că este președintele francez Emmanuel Macron. În timpul convorbirii, președintele Andrzej Duda și-a dat seama, după modul neobișnuit în care interlocutorul conducea conversația, că ar fi putut fi vorba de o tentativă de farsă și a încheiat conversația”, se arată în tweet.
Totuși, conversația a durat șapte minute – timp în care așa-zisul Emmanuel Macron nu a avut vagul accent francez, ba chiar a deprins un accent vag ruses (lucru sesizabil mai ales când îi spune numele lui Volodimir Zelenski, la minutul 2:33).
Nu este prima dată când Duda cade în plasa glumelor lui Vovan și Lexus. În 2020, președintele polonez a mai vorbit cu un fals Antonio Guterres, secretarul general al ONU.
Articole asemănătoare
Raport britanic: Câteva măsuri pe care Guvernul ar putea să le ia pentru stoparea declinului jurnalismului
Dramatizarea presei online. Când știrea devine o poveste, și percepția publicului e alterată
Presa rusă, mai puțin ostilă cu privire la Ucraina, începând cu luna decembrie
Facebook vrea să decidă cum sunt reglementate platformele de social media. UE îi zice nu
Google a plătit 26 de miliarde de dolari pentru a-și menține motorul de căutare implicit, în 2021