Dubii legate de rolul Israelului în cazul WhatsApp contra firmei spyware NSO Group
WhatsApp declară că procesul împotriva firmei spyware israeliană NSO Group s-a ciocnit de o întârziere neobișnuită din cauza unei probleme de ordin legal a Guvernului, iar acest lucru a creat dubii legate de implicarea Israelului.
Compania americană susține că Grupul NSO a spart contul a 1.400 de persoane, printre care diplomați, jurnaliști, politicieni și activiști. Drept răspuns, firma israeliană a acuzat Facebook, compania care deține WhatsApp, că a mințit în instantă cănd au făcut acuzațiile pe baza Convenției de la Haga. Convenția permite litigiilor să-i servească pe inculpați cu documente legale în stăinătate, conform theguardian.com
„Acuzările de vineri au fost necesare pentru că Facebook a mințit în instanță în timpul procesului de pe data de 27 februarie, spunănd că serviciul a fost făcut în conformitate cu tratatul care reglementează notificarea internațională a documentelor judiciare, cunoscut drept Convenția de la Haga”, declară Grupul NSO.
WhatsApp susține că nu a fost conștient de corespondența autorităților juridice israeliene la momentul înfățisării sale anterioare și a acuzat o omisiune administrativă.
Un avocat al rețelei de socializare a trimis un email unui oficial al curții din Israel în care îl informează că deja a trimis aplicarea legii Convenției de la Haga, chiar dacă acesta susține că lipsește. Curtea de Justiție israeliană afirmă că cererile sunt proceduri standard.
Este neclar dacă întârzierea reprezintă un obstacol comun al birocrației sau o intervenție voită a statului.
Grupul NSO promite că va lupta împotriva acestor incriminări și susține că tehnologia sa de spargere a conturilor este folosită pentru a lupta împotriva terorismului și al delictelor. Compania israeliană cere o amânare a procesului și crede că Facebook a folosit tactici infame pentru a manipula curtea.
Israelul clasifică produsele NSO drept arme, asta înseamnând că țara este responsabilă pentru vânzarea si licențierea programelor care părăsesc țara.
Unele grupări acuză Israel de purtare inadecvată cănd vine vorba de vănzarea produselor în alte state. Ele consideră că se creează un conflict de interese, întrucât guvernul ar putea beneficia de dereglarea sectorului privat pentru a stimula legăturile diplomatice cu unii cumpărători de stat.
Într-un caz separat din Israel, activistul saudit Omar Abdulaziz a dat în judecată Grupul NSO pentru că o grupare de spioni ar fi folosit software-ul companiei, Pegasus, pentru a-i citi conversațiile cu Jamal Khashoggi, un jurnalist Washiongton Post, mai tărziu asasinat în consulatul saudit din Instanbul.
Articole asemănătoare
Facebook nu a funcționat la nivel mondial. Care este motivul
CEDO a decis că legea „agenților străini” a Rusiei încalcă mai multe drepturi ale omului
Albanezii, vizați de reclame TikTok pentru a fi introduși clandestin în Marea Britanie
Reacții pe pagina de Facebook a hotelului Athenee Palace Hilton după declarațiile lui Dragnea
Talibanii împotriva presei: jurnalist arestat și silit să demisioneze