Donald Trump spune că acordul TikTok încă poate fi salvat

Donald Trump e de părere că acordul TikTok poate să fie salvat, iar negocierile vor reîncepe curând. Săptămâna trecută, în urma anunțului legat de tarifele care vizau China, discuțiile despre posibila vânzare a TikTok au fost oprite.

Problema este că situația, în ceea ce privește războiul comercial dintre SUA-China, e mult mai proastă decât pe 5 aprilie. Administrația Trump a ridicat taxele vamale pe bunurile chinezești la 125%, iar Beijingul a impus, la rândul său, tarife de 84%. Orice negociere despre soarta TikTok depinde de deciziile din jurul acestor taxe, însă niciuna dintre părți nu se arată interesată să oprească loviturile economice.

O strategie ciudată, mai ales că, la finalul lunii martie, Donald Trump spunea foarte încrezător că e dispus să ofere Chinei o serie de reduceri a tarifelor pentru a grăbi finalizarea achiziției TikTok. E clar că acest lucru nu s-a întâmplat, ba chiar din contră, tarifele impuse Chinei au crescut.

Acum, președintele SUA încearcă să proiecteze aceeași încredere ca în lunile trecute, dar orice negociere e irelevantă atâta vreme cât guvernul de la Beijing nu își dă acordul cu privire la forma finală a acordului.

Avem o înțelegere cu niște oameni foarte buni, cu niște companii foarte bogate care ar face o treabă excelentă, dar va trebui să așteptăm și să vedem ce se va întâmpla cu China. Situația este încă în dezbatere”, a declarat Trump, citat de Reuters.

China continuă să joace la fel de dur și reamintește că orice vânzare a TikTok trebuie să respecte legislația chineză, iar orice practici „care ignoră legile economiei de piață” vor fi ignorate.

China se opune practicilor care ignoră legile economiei de piață, exploatează prin forță și aduc daune drepturilor și intereselor legitime ale întreprinderilor. Acordurile comerciale specifice trebuie să respecte legislația chineză, inclusiv exportul de tehnologie, care trebuie să fie aprobat de guvernul chinez”, a afirmat un purtător de cuvânt al ministerului comerțului din China.

E greu de crezut că orice negociere de acum încolo va fi purtată fără ca taxale și restricțiile comerciale să nu fie discutate. Încă de când a preluat noul mandat de președinte, Donald Trump s-a folosit de TikTok pentru a arunca lovituri, fie politice sau economice, Chinei. Strategia, însă, pare să fii avut efectul advers, iar acum lucrurile sunt într-o situație mult mai complicată decât pe 19 ianuarie, ziua în care TikTok a fost oficial suspendată pe teritoriul SUA.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri