Diana Șoșoacă continuă atacul asupra presei. Instituțiile media, solidare cu Antena 3. Parchetul a deschis dosar penal

Într-un gest rar, dacă nu chiar unic, instituțiile media din România și-au declarat solidaritatea cu postul de televiziune Antena 3 CNN, după ce acesta a devenit ținta atacurilor impardonabile ale Diana Ivanovici Șoșoacă.

Concret, scandalul a fost declanșat de europarlamentar după ce un influencer investigat de autorități pentru susținerea acordată candidatului pro-rus Călin Georgescu a făcut o serie de comentarii indecente la adresa soției realizatorului Mihai Gâdea. Lidera SOS s-a grăbit să îi sară în apărare influencerului Makaveli, pe care l-a și adus în Parlament la prima ședință a noului Parlament.

Aici a avut loc un alt incident ireal, în care Șoșoacă și apropiații săi au hărțuit echipa Antena 3 CNN. Makaveli și Diana Șoșoacă au țipat la reporterul televiziunii: „Unde e Gâdea?”, „De ce nu mai luați, doamnă, interviuri?”.

Al treilea derapaj a venit în cursul serii, într-un video al liderei SOS. Supărată probabil că atacurile sale nu au fost trecute cu vederea, Șoșoacă l-a „blestemat pentru 20 de generații” pe Mihai Gâdea. Atacul ei nu s-a oprit doar la realizatorul Antena, ci i-a vizat și familia acestuia.

„Blestemat să fii, 20 de generații! Praful și pulberea să se aleagă de tine și de tot neamul tău și de toată televiziunea aia abjectă, mizerabilă și ordinară cu care ați distrus viețile nenumăratelor persoane!”, a afirmat Șoșoască, într-un video postat pe Instagram.

Reacția Antena 3 CNN

După aceste evenimente halucinante, care nu ar trebui să existe într-un stat democratic, Antena 3 CNN a anunțat că va opri difuzarea declaraţiilor publice, indiferent de mediul lor de propagare, ale Dianei Iovanovici Şoşoacă, ale liderilor partidului pe care îl conduce, precum şi a personajelor recunoscute ca făcând parte din anturajul acesteia.

Considerăm că toate aceste declaraţii şi acţiuni sunt suficiente pentru ca instituţiile statului român cu atribuţii în domeniul audio – vizual, dar şi organismele care cercetează şi aplică legea, inclusiv cea penală, să se autosesizeze faţă de aceste fapte şi practici de intimidare, hărţuire şi cenzurare a jurnaliştilot noştri şi a familiilor lor”, se mai arată în comunicatul postului.

Mass-media din România, solidară cu postul de televiziune

Digi24 a fost una dintre instituțiile media care a condamnat în termeni duri agresiunea Dianei Șoșoacă față de jurnaliștii Antena 3, care doar își exercitau meseria.

„Este o scenă cel puțin revoltătoare și noi, aici la Digi24, condamnăm orice formă de violență, mai ales dacă aceasta se întâmplă în instituția care ar trebui să garanteze libertatea și democrația în această țară. În momentul în care jurnalista a încercat să evite confruntarea cu Diana Șoșoacă și anturajul ei, aceștia au început să o alerge pe jurnalistă urlând. Noi, aici la Digi24, reiterăm și condamnăm cu fermitate ce ați văzut în Parlamentul României”, a spus realizatorul Alexandru Rotaru, în emisiunea „Live”, conform Antena 3.

O reacție a venit și din partea Asociației Group 4 Media Freedom&Democracy, care condamnă „derapajul grav al președintelui SOS România, Diana Șoșoacă, la adresa realizatorului Antena 3, Mihai Gâdea, și a familiei acestuia. Agresiunea verbală fără precedent și limbajul incalificabil utilizat la adresa unui jurnalist reprezintă, în opinia asociației, instigare la ură, care este sancționată de legislația penală”.

Dosar penal pentru incidentul din Parlament

La scurt timp după ce atacul Dianei Șoșoacă și al anturajului său s-a petrecut live la TV, Vicepreședintele CNA, Valentin Jucan, a anunțat, vineri, că CNA a sesizat Parchetul General cu privire la agresiunea petrecută pe holurile Parlamentului.

„Doresc să informez că CNA-Consiliul Național al Audiovizualului, sesizează Parchetul General cu privire la agresiunea comisă astăzi de către Diana Șoșoacă asupra echipei Antena 3, în incinta Palatului Parlamentului, exact în momentul în care jurnaliștii își exercitau profesia. De asemenea, informez că solicităm Ministerului Afacerilor Interne să asigure protecție jurnaliștilor, așa cum este prevăzut în Legea audiovozualului, la articolul 8, alineat 1 și 2”, a anunțat vicepreședintele CNA, care s-a declarat îngrijorat de siguranța jurnaliștilor în spațiul public.

Mai mult, Jucan a afirmat că Parlamentul ar trebui să prevadă astfel de viitoare incidente prin modificarea Regulamentelor celor două Camere: „Este greu de acceptat că pe holurile Parlamentului României se întâmplă așa ceva. De altfel, este la fel de grav și de neacceptat, indiferent unde s-ar întâmpla. Dar ceea ce este șocant este faptul că, totuși, în incinta legislativului românesc au loc astfel de violențe și, în completare a ceea ce am spus mai înainte, doresc să vă spun că CNA va documenta, cel puțin, recentele agresiuni împotriva jurnaliștilor și le vom prezenta Birourilor Permanente ale celor două Camere, cu scopul de a obține modificarea regulamentelor lor de ordine interioară și de funcționare, astfel încât parlamentarii care săvârșesc astfel de infracțiuni și astfel de astfel de intimidări să poată să fie sancționați”.

Președintele Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a spus că, în situația în care Parchetul General „nu reține cele două incidente ca fiind de natură penală, [CNCD] va proceda la autosesizare cu privire la posibile fapte de discriminare în ce privește live-ul pe instagram, de incitare la ură prin încălcarea demnității umane a jurnalistului, respectiv de amenințare a reprezentanților mass-media. Al doilea caz în care Șoșoacă și Makavelli au alergat jurnalista de la Antena 3, dacă Parchetul general nu reține fapta ca fiind de natură penală, autosezizarea CNCD va sesiza posibile fapte de hărțuire”.

Cu toate acestea, după sesizarea făcută de CNA, Parchetul General a deschis un dosar pentru infracţiunea de tulburare a ordinii publice şi purtare abuzivă, după ce Diana Şoşoacă şi oamenii ei au ameninţat, hărţuit şi jignit echipa postului de televiziune.

Un atac la adresa democrației

Nu miră pe nimeni că Diana Șoșoacă își continuă obiceiul de a hărțui jurnaliști, fiind adepta politicii de intimidare a presei. Cu toate acestea, evenimentele recente din România ne arată că țara noastră se confruntă cu un atac direct și amplu asupra democrației, așa cum nu s-a mai întâmplat în ultimii 35 de ani.

România nu este singurul stat care se află în aceeași situație. Peste tot în lume vedem încercări de dezechilibrare a societății, de contestare a principiilor și valorilor. Exponenții acestui atac profită de tensiunile deja existente și adaugă altele noi, care să divizeze și mai mult populația.

Atacul la adresa jurnaliștilor nu este un comportament compatibil cu un mandat de ales sau cu statutul de persoană publică. Reacția pe care o avem în fața atacurilor nestăvilite la adresa pilonilor democrației, mai cu seamă în momentul actual, vor dicta viitorul nostru ca și țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *