Dezinformarea rusă afectează armata Bulgariei

Săptămâna trecută, ministrul bulgar al apărării, Todor Tagarev, a dezvăluit că membrii armatei sunt afectați de campaniile de dezinformare răspândite de rețelele de influență pro-rusești. Atât de mult, încât capacitatea lor de a lupta este pusă serios sub semnul întrebării.

Principala idee pe care propaganda Kremlinului o răspândește în armata bulgară este amenințarea constantă a războiului, în contextul războiului ruso-ucrainean prelungit, conform Euractiv.

Declarația lui Tagarev vine după ce partidele de opoziție pro-ruse, Partidul Socialist Bulgar și Vazrazhdane, au criticat politica de securitate a guvernului în cadrul unei dezbateri privind moțiunea de cenzură pe care au depus-o împotriva guvernului.

Ministrul Apărării a acuzat ambele partide că au răspândit dezinformări rusești, cum ar fi ideea că apartenența la NATO și trimiterea de ajutor militar Ucrainei plasează Bulgaria într-un conflict militar direct cu Rusia. Aceasta este una dintre narațiunile care au ajutat partidul Vazrazhdane să se impună la ultimele alegeri ca a treia forță politică, cu 16% din voturi – idee pe care încă o folosește.

Liderul Vazrazhdane, Kostadin Kostadinov, i-a răspuns lui Tagarev adresându-i o poreclă derogatorie și acuzându-l pe ministru că minte.

„Locul tău este în închisoare, Tagarenko”, a spus Kostadinov. Liderul politic a adăugat că „tot ceea ce spui este o minciună” – fără a încerca să explice care sunt aceste minciuni, așa cum ar face George Simion.

De la începutul invaziei în Ucraina, cererile de înscriere la academiile militare au scăzut cu 35%, iar numărul cadeților cu 45%. Războiul vine ca o cireașă pe vârful unei situații deja dificile: salariile mici, cerințele ridicate de pregătire fizică și relocarea într-un oraș apropiat de unitatea militară se numără printre motivele pentru care cetățenii bulgari nu erau deosebit de dornici să se înroleze în armată nici înainte de februarie 2022.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *