Depunerea Declarației Unice, pe ultima sută de metri

Astăzi este ultima zi în care se poate depune Declarația Unică și fie că optăm pentru depunerea online, fie că mergem la sediile ANAF, misiunea pare una imposibilă din cauza sediilor cu personal și condiții improprii desfășurării unei astfel de activități, dar și a platformei online greoaie, care mai mult încurcă utilizatorii, decât îi ajută. Totuși, în ciuda acestor nereguli, nedepunerea la termenul prevăzut de lege de către persoanele fizice a Declaraţiei Unice se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 500 lei, așa cum anunța Ministerul Finanțelor.

Administrațiile financiare din București în care Agenția Națională de Administrare Fiscală derulează activitatea de depunerea a declarațiilor unice și de încasare a obligațiilor de plata reprezintă în cea mai mare parte spații inadecvate desfășurării unor astfel de  activități.

Mici, îmbâcsite, întunecate, aer irespirabil și multe persoane lipsite de chef și dezorientate. Astfel arătau marți, în ultima zi de depunere a declarației unice, sedii ale Administrațiilor financiare din București.(…) Deruta, lipsa formularelor necesare, era completată de absența oricărui punct de informare la intrare și de nepriceperea funcționarilor ANAF, informează digi24.ro

Nici cei care au încearcat să depună online declarația unică nu au o sarcină mai ușoară. Primul mesaj afișat la deschiderea paginii Spațiul Privat Virtual era, luni seara, o atenționare că există erori în sistem. Dacă nu reușiți, nu disperați și încercați din nou să depuneți declarația, era sfatul primit.

Ghidul utilizatorului este în bună măsură inutil. Plin de trimiteri la codul fiscal și cu expresii din jargonul fiscal, parcurgerea acestuia era un chin pentru oricine.

Acceptatea declarației unice de către sistem se făcea după multe tentative de tip „încercare-eroare” și mesaje de eroare primite de contribuabili. Ori, un mesaj trimis de sistem de tipul: ”E: d212_oblig (1) eroare regula: Rcas_ven_ales: Daca cas_bifa_plafon<> null atuncicas_ven_ales>0” ajută prea puțin contribuabilii să înțeleagă ce au greșit și să corecteze eroarea.

Ministerul de Finanțe spune că persoanele fizice – contribuabili pot depune Declaraţia Unică online, prin intermediul aplicaţiei care poate fi accesată la adresa https://declunica.anaf.ro/, cu numele de utilizator şi parola contului personal din Spaţiul Privat Virtual, prin certificat digital calificat sau prin intermediul portalului e-guvernare.ro, conform Ministerului Finanţelor.

De asemenea, Declaraţia Unică se poate depune şi în format hârtie direct la registratura administraţiilor fiscale ale ANAF sau prin poştă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *