
Dependența de internet ne ferește de coronavirus – nu și de pericolele cibernetice
Mai bine de jumătate din populația lumii stă acasă. Fiecare a trebuit să își lase deoparte tabieturile obișnuite, întâlnirile cu prietenii, plimbările prin parc și banalul mers la muncă, pentru a se proteja pe el și pe cei dragi. Însă pandemia de COVID-19 mai pune în pericol și securitatea cibernetică a fiecărui individ.
Dependența de tehnologie a multor oameni nu poate fi negată, însă schimbarea bruscă a modului de a trăi influențează cât de vulnerabili suntem în fața unor pericole online. Printre ele se numără și hackerii, arată TechRadar.
Activitatea malițioasă de la începutul crizei de COVID-19 și până în prezent se traduce prin exploatarea temerilor actuale ale oamenilor. Cu alte cuvinte, a fricii de coronavirus. Pe acest fond, 4000 de domenii care au legătură cu COVID-19 au fost înregistrate, 10% dintre ele fiind identificate ca fiind suspecte.
Alți hackeri încearcă să-și atragă victimele din online prin e-mail-uri false despre coronavirus. Unul dintre acestea pretindea că deține un vaccin împotriva SARS-CoV-2, a cărei existență e mușamalizată de Marea Britanie și de China. Oamenii care picau în plasă și apăsau ”Click pentru review-ul tratamentului Corona-virus (sic!)” erau redirecționați către o pagină web unde trebuiau să-și introducă datele cu caracter sensibil, conform BBC.
Mai mult decât atât, munca remote reprezintă un alt factor de risc, întrucât firmele de cybersecurity nu se pot asigura că angajații respectă aceleași protocoale pe care le-ar fi respectat la birou. Pe lângă asta, informații sensibile despre clienți sau companie pot fi mai ușor de aflat, întrucât conferințele interne sunt purtate cu ajutorul unor aplicații de videocall – unele dintre ele cu grave probleme de securitate, precum Zoom
Nu în ultimul rând, TechRadar atrage atenția asupra campaniilor de culegere a datelor duse de autorități, pentru a afla pe unde au circulat persoanele infectate. Puteți citi mai multe pe acest subiect AICI.
Articole asemănătoare
Pastila de (DEZ)INFORMARE: Mitul ambulanței negre
Alegătorii americani, îndemnați prin apeluri telefonice să stea acasă. FBI ar ancheta posibila tentativă de influențare a votului
Tehnologia care a schimbat manipularea din online: ce este deepfake și cum îl depistăm
Informațiile din surse deschise și inteligența artificială schimbă fața spionajului modern
Coaliția pentru Familie încalcă dreptul oamenilor de a fi informați. Doi jurnaliști, scoși din sală