Cum s-a văzut în presa internațională asaltul Capitoliului de către susținătorii lui Trump
Toată lumea a fost cu ochii pe Statele Unite ale Americii aseară, când procesul de validare a noului președinte s-a transformat într-un aparent exercițiu de insurecție. Susținătorii marelui perdant, Donald Trump, au pătruns în clădirea Capitoliului cu steaguri și arme de foc, pentru a opri numărarea voturilor în Congres – o procedură până acum formală.
Trump, criticat pentru că i-a incitat pe protestatari
Presa din toată lumea a urmărit, împreună cu evenimentele desfășurate în Washington D.C., cum Donald Trump a eșuat să își calmeze proprii susținători și să-i determine să plece. Scenele extreme din Capitol Hill au încetat abia după ce autoritățile au intervenit, iar capitala a fost pusă, pentru două săptămâni, în stare de asediu.
CNN îl critică dur pe Trump, afirmând: „A fost o scenă uimitoare pe care Trump a încurajat-o cu ore înainte și a refuzat să condamne după aceea. A lăsat o femeie moartă, a trimis membri ai Congresului care se ascundeau și au fost evacuate forțat după ce au fost descoperite bombe cu țevi în clădirile de birouri din apropiere”, în timp ce revista Time titrează: „Incitați de președinte, susținătorii lui Trump au luat cu asalt Capitolul”.
Mai mult decât atât, Business Standard susține că Trump, prin lipsa sa de reacție, nu numai că și-a incitat susținătorii să intre în sediul Congresului, dar i-a și determinat să încalce „Constituția, sistemul electoral, procesul nostru democratic”. Protestatarii pro-Trump „au umilit Statele Unite înaintea lumii și i-au lăsat pe dușmanii Americii chicotind. Vor fi amintiți ca Benedict Arnolds”, mai afirmă publicația, făcând referire la generalul care a încercat să comploteze cu armata britanică în schimbul sumei de 20.000 de lire. În SUA, numele este sinonim cu trădător.
Plecat din Casa Albă înainte de termen?
După ce mandatul lui Joe Biden a fost validat, mass-media internațională a început să discute despre posibilitatea ca Trump să părăsească Casa Albă mai devreme decât era programat. Inclusiv două publicații de renume au cerut, sub forma unor editoriale, ca viitorul fost președinte să fie pedepsit pentru acțiunile sale recente.
New York Times afirmă încă din primele rânduri că „trebuie să existe consecințe” pentru că „retorica sedițioasă a lui Trump a determinat o mulțime de mii de oameni să asalteze clădirea Capitolului SUA”.
„Domnul Trump a declanșat aceste atacuri. El s-a arătat luni întregi împotriva verdictului emis de alegători în noiembrie. El și-a chemat susținătorii să se adune la Washington în această zi și i-a încurajat să meargă la Capitol. El le-a spus că alegerile erau furate. Le-a spus să lupte. Le-a spus că s-ar putea să li se alăture și, chiar în timp ce au asaltat clădirea, a refuzat ore întregi să le spună să se oprească, să le condamne acțiunile, să ridice un deget în apărarea Constituției pe care a jurat că o va păstra și proteja. Când a vorbit în cele din urmă, târziu, a afirmat furia protestatarilor, spunându-le din nou că alegerile au fost furate, dar cerându-le să plece oricum acasă. A fost performanța unui om care nu dorește să își îndeplinească îndatoririle de președinte sau să se confrunte cu consecințele propriului comportament.
Președintele trebuie să fie tras la răspundere – prin proceduri de impeachment sau urmărire penală – și același lucru este valabil și pentru susținătorii săi care au comis violența”, mai afirmă NYTimes.
O poziție similară are și Washington Post, care redă inclusiv câteva dintre afirmațiile pe care Trump le-a făcut către susținătorii săi: „O să mergem acolo și voi fi cu voi. Nu veți putea niciodată să ne luați țara înapoi cu slăbiciune. Trebuie să dați dovadă de putere și trebuie să fiți puternici”.
Însă poate cel mai dur articol vine de la The Atlantic, care a denunțat chiar din titlu „o lovitură de stat”. Mai mult, David A. Graham susține că vina pentru această „tentativă de lovitură de stat” este a lui Trump, care „a petrecut două luni insistând susținătorilor săi că alegerile au fost furate într-o fraudă nedemocratică”.
Imaginile unui asalt eșuat
Mediastandard vă prezinte o scurtă selecție de poze, apărute în presa internațională, care surprind cel mai bine evenimentele petrecute în Statele Unite ale Americii ieri.
Articole asemănătoare
Recomandările redacției: Ce este deinfluencing, viitorul Threads și cum să ne ferim de recenziile false
Propaganda împotriva vaccinării anti-COVID, eliminată de pe internet de către guvernul britanic
Dăncilă se delimitează de afirmația ”toți jurnaliștii sunt șpăgari” a unui lider PSD
Măsurile de a strivi disidența din Hong Kong se mută, de acum, și pe Facebook
Zeci de angajați ai Twitter au fost concediați după ce l-au criticat pe Musk