Cum ne distorsionează media realitatea? Este suficient să vezi live-uri pe Facebook ca să înțelegi România reală
În epoca actuală, cetățenii României au la dispoziție două medii principale de unde consumă informație.
Televizorul (predominant) și internetul (din ce în ce mai mult). Un studiu realizat în anul 2017 arată, de altfe, că românii petrec, în medie, cinci ore pe zi în fața televizorului. Iar știrile sunt conținutul preferat.
Chiar și așa însă, sau tocmai din acest motiv, cei care se informează exclusiv din feed-ul personal de Facebook ori de la televizor nu înțeleg, exact, cum arată România reală. Și este suficient să facem un pas în afara cercului de informații pe care le consumăm în mod uzual pentru a avea demonstrația acestui fapt:
România reală nu este, spre exemplu, Antena 3 sau Digi 24, nu este Hotnews sau Critic Atac, tot așa cum nu este nici Radio ZU sau Radio Guerrilla.
Dimpotrivă, România reală, sau profundă, așa cum i se mai spune, este țara unor oameni cu gusturi și preocupări cât se poate de simple, dar fără ca prin asta să fie umile. Sunt oameni care, atunci când se simt singuri, nu mai merg neapărat la discoteca din sat sau cartier, așa cum se întâmpla acum 10-20 de ani, ci dau drumul la live-ul de Facebook încercând să se conecteze astfel cu cei asemenea lor.
Ca o notă aparte însă, trebuie spus că majoritatea acestora trăiesc și muncesc în țări străine, în marea lor majoritate europene. Iar atunci când se simt prea singuri ca să mai îndure răceala străinilor, apasă butonul de live și se conectează cu oricine. Doar români să fie, să mai audă și ei vorba de acasă.
Cât despre atmosfera transmisiunilor live, ei bine, aceasta este predominant însoțită de manele, dar nu exclusiv. În multe cazuri este vorba despre tineri care se filmează în mașinile personale, unde ascultă radio-ul ori pornesc melodiile preferate la sistemul audio al mașinii.
Toate acestea nu înseamnă însă că persoanele care fac live-uri pe Facebook nu au, în marea lor majoritate, un comportament decent. Cât despre eventualele ieșiri în decor, inevitabile în cazul unor discuții pe internet, trebuie de asemenea observat că există un comportament în mare parte decent, unde abuzurile sunt sancționate chiar de către cei care pornesc live-urile.
Sigur, ceea ce poate fi de asemenea observat cu ușurință este faptul că cei care filmează aceste intervenții în direct sunt, de cele mai multe ori, cei care caută persoane de sex opus. În a doua catgorie urmează cei care pur și simplu se plictisesc, dar, de regulă, inițiatorii live-urilor sunt cei din prima categorie.
În ultimă instanță însă, un astfel de exercițiu, în afara celor care participă la aceste live-uri pentru că au un interes direct, este exact demonstrația faptului că România nu este cea pe care o vedem zi de zi la televizor. Și nici în feed-ul de Facebook, nici în presa online și nici chiar pe străzile pe care mergem de obicei.
Articole asemănătoare
Tăcerea presei costă cât un proiect de Centenar
Cazurile Colectiv-Kemerovo. De ce nu funcționează, de fapt, propaganda în cazul dezastrelor
Trump vrea să vorbească despre cât de părtinitoare sunt platformele de social media cu cele mai îndoielnice figuri din online
Cazul primarului care a batjocorit un urs ucis ne demonstrează ce e greșit cu Facebook
FSB versus Telegram