Cum au reacționat românii când a fost ”dată milităria jos din pod” la Guvern
Numirea fostului ministru al Apărării Nicolae Ciucă în funcția ocupată până atunci de Ludovic Orban a stârnit reacții diverse în mass-media și în politică, vorbindu-se chiar de problema numirii unui (fost) cadru militar la vârful unei instituții civile.
Cum arată ”garnizoana” de la Palatul Victoriei
Însă se pare că ex-ministrul Ciucă nu și-a adus numai experiența de militar la Palatul Victoria, ci și oamenii, dar și ordinea specifică garnizoanelor. De fapt, Adriana Duțulescu, șefa redacției site-ului Digi24.ro, explică într-un editorial că unii liberali chiar au și glumit pe seama noii numiri: că au trecut de la „la noi la partid”, la „la noi la garnizoană”.
Însă amuzamentul PNL-iștilor s-a risipit odată cu prima ședință informală de Guvern. Jurnalista afirmă: „Până seara, numărul celor care au mai spus «la noi, la Guvern», s-a rărit, pe măsură ce Nicolae Ciucă le semna demisiile «la cerere», de fapt demiteri mascate sub această formulă politicoasă”. Primul căzut ”la datorie”, sub semnătura noului premier interimar, a fost secretarul general al guvernului și apropiat al lui Orban, Antonel Tănase. Au urmat, ceva mai târziu, consilierul pe probleme de infrastructură strategică, Virgil Guran, apoi directoarea de cabinet a lui Ludovic Orban – care a fost înlocuită cu un general de brigadă, șefa de cabinet a lui Nicolae Ciucă când acesta se afla la MApN.
Regulile, după cum se arată în articolul Digi24.ro, s-ar fi schimbat la Palatul Victoria. Cei apropiați de Ludovic Orban au fost dați la o parte sub spectrul unei demisii voluntare, iar atitudinea specifică unei instituții civile, cu oameni care nu au luat contact cu viața de armată, a fost înlocuită de rigiditatea sistemului militar: „Civilii nu înțeleg și nu pot trăi după regulile rigide ale militarilor. Militarii nu înțeleg democrația, politica, nevoia de libertate, de comunicare și cu atât mai puțin nevoia de „fun” a civililor”, explică Adriana Duțulescu.
Și normele după care funcționează noul Guvern s-ar fi schimbat: „Telefoanele se încuie în cutii speciale, nu se mai stă la taclale pe hol, nu se mai umblă brambura cu hartii printre birouri, nu mai ștampilează nimeni documente de capul lui, nu se mai discută cu presa, trebuie să fie liniște, ordine, comandă unică, și iarăși liniște”.
Cum s-a văzut în online schimbarea paradigmei de la Victoria
Pe pagina de Facebook a Digi24, acolo unde a fost distribuit și editorialul semnat de Adriana Duțulescu, ideea unei ”militării” la Palatul Victoria nu pare să-i fi deranjat atât de tare pe oameni.
În comentarii, cei mai mulți aplaudă decizia președintelui de a propune într-o funcție civilă un militar de carieră, care până de curând era șeful Marelui Stat Major, întrucât acesta lasă impresia că va putea să controleze mult mai bine activitatea guvernamentală.
„A da milităria jos din pod” pare că este soluția cu care mulți români rezonează atunci când vine vorba de ordinea dintr-o instituție publică – însă ea se regăsește într-un cadru mai larg, de tipul „la români nu merge decât dacă pui biciul pe ei”. Inclusiv în perioada stării de urgență, amenzile usturătoare – pe care mulți concetățeni nu și-ar fi permis să le plătească – au fost considerate de mulți metoda care-i poate potolii pe cei care nu respectă măsurile impuse de autorități.
O persoană scrie, cu caps lock, că a fost numit „în sfârșit un profesionist în loc de imbecili”, în timp ce un altul susține că „sigur nu se va mai fuma si nu se va mai bea în clădirea Guvernului. Bairamul lui Orban s-a terminat!”.
„Imi pare rau ca nu pot da decat un singur like”, precizează altcineva. „Dacă nu i pune târâș si salt înainte cu masca pe figură, n-are ambiție”, glumește o altă persoană.
Iar reacțiile de acest fel se regăsesc în aproape toate cele 60 de comentarii, pe care articolul le-a strâns pe Facebook. Oamenii se declară mulțumiți de această schimbare, în speranța că ordinea și disciplina militară va schimba situația țării.
Unii dintre ei iau inclusiv ca reper plasarea unor militari la conducerea unor spitale civile, afirmând că „lucrurile au început să meargă” acolo unde a intervenit Armata – în ciuda faptului că presa cunoaște foarte puține despre deciziile interne luate sub comanda militarilor.
Însă militarizarea, fie ea și de către un fost cadru de armată, unei instituții civile nu are efecte numai asupra membrilor acelei instituții, ci și asupra democrației în sine. Armata nu funcționează după aceleași principii ca și orice organism civil: în armată, dacă nu ești la vârful piramidei, execuți ce ți se spune – nu ai drept de apel sau nu-ți poți împărtășii opinia proprie, în timp ce deciziile guvernamentale necesită tocmai acest dialog. Politica funcționează după compromisuri – negociezi până ajungi la înțelegere cu opozantul tău, chiar dacă îți place sau nu -, iar schimbarea aceasta se va dovedi un obstacol greu de trecut pentru fostul șef al Marelui Stat Major, premierul interimar Ciucă. Asta dacă și-o dorește.
Articole asemănătoare
Spotify a eliminat 70 de episoade ale podcastului lui Joe Rogan din cauza declarațiilor rasiste
Evitați Cunoaștelumea.ro – OZN-uri, dacopatie și fake news generalizat! EXCLUSIV
Twitch testează un feed similar cu cel al TikTok
Cum a inventat Rusia noul “război fulger” pe rețelele de socializare
Cât de răspândit era fenomenul fake news înainte de alegerile prezidențiale din SUA din 2016