Cum a reacţionat presa online la prelungirea negocierilor pentru noul Guvern
Deşi a trecut mai bine de o săptămână de la alegerile parlamentare, principalele partide şi preşedintele ţării nu au reuşit încă să decidă cine va ocupa funcţia de prim-ministru al României și cum va arăta viitorul Cabinet.
Până acum, am observat că au existat disensiuni în rândul posibilei coaliții de guvernare PNL – USRPLUS – UDMR, în principal pentru că nu au putut să se hotărască în privința funcțiilor pe care liderii le vor primi. După demisia lui Ludovic Orban (despre care am scris mai multe aici), acestuia i-ar fi fost promisă, de către Klaus Iohannis, șefia Camerei Deputaților, pe care ulterior a cerut-o Dan Barna.
Presa online a urmărit cu atenție fiecare declarație făcută de părțile implicate și a prezentat variantele surselor politice apropiate părților implicate în negocieri.
Co-președintele USRPLUS face un pas înapoi sau înainte?
Discuțiile au luat o turnură ciudată la începutul acestei săptămâni, când Dan Barna pare că și-a schimbat opinia la 180 de grade. Acesta le-a propus omologilor săi să renunțe împreună la șefia Camerei și să ocupe toți funcția de vicepremier.
„Un Guvern în care premierul va avea ca vicepremieri cei trei lideri ai partidelor din Coaliție, va fi credibil și nu va mai avea nevoie de alte comitete și putem face astfel o coaliție solidă și stabilă”, a spus Barna, în declarația de presă de marți.
În mare parte, presa a catalogat declarația co-președintelui USRPLUS ca fiind ”un pas în spate”. G4Media.ro scrie, în șapou, că „Barna a anunțat marți că își retrage candidatura pentru șefia Camerei Deputaților, propunându-l pentru acest post pe liderul deputaților USR, Cătălin Drulă, exprimându-și speranța că astfel se poate depăși blocajul în negocierile cu PNL pentru formarea coaliției de guvernare”, în timp ce Mediafax.ro cataloghează gestul drept o „soluție de compromis pentru deblocarea negocierilor”.
După spusele mass-mediei, propunerea lui Barna nu a fost văzută în același mod de către celelalte două partide. Hotnews.ro a titrat: „Critici din PNL după anunțul lui Barna. Falcă: Astfel de propuneri trebuie făcute la masa negocierilor, nu prin declarații publice”, în timp ce G4Media.ro notează că „Maghiarii de la UDMR, extrem de deranjați de declarațiile lui Barna despre șefia Camerei”. „Reacția UDMR, după propunerea lui Barna: A vrut să își facă imagine publică. Nu a procedat corect să anunțe fără să discute în coaliție”, scrie și Digi24.ro.
Inclusiv liderul liberalilor, Ludovic Orban, a criticat alegerea omologului său de a ”debloca” discuțiile, afirmând că „am convenit în cursul primelor două zile de negocieri pe care le-am avut cu liderii USR-PLUS și UDMR să comunicăm doar împreună și doar acele lucruri asupra cărora am ajuns la un acord. Înțelegerea noastră comună a fost să evităm comunicările individuale de poziții care nu au făcut obiectul consensului dintre liderii celor trei formațiuni. Rămân consecvent acordului agreat cu ceilalți parteneri de discuție”.
Întâlnirea celor trei
Ulterior micului scandal declanșat de declarație de presă a lui Dan Barna, presa a început să vorbească despre o întâlnire a celor trei lideri de partid la una dintre vilele de protocol din București. Din informațiile obținute de mass-media, aceasta ar fi început în jurul orei 14:00 și ar fi durat aproximativ două ore.
„Ludovic Orban, Dan Barna și Kelemen Hunor au avut o primă discuție după consultările de la Cotroceni și după anunțul făcut marți de Dan Barna, în care le propune celorlalți doi lideri să facă parte din Guvern ocupând fiecare câte o poziție de vicepremier”, scrie Digi24.
Agerpres, pe de altă parte, susține că întâlnirea celor trei a avut loc la Vila Lac, însă niciuna dintre publicații dă informații suplimentare în ceea ce privește discuția purtată.
Orban vrea să fie iar premier?
Nu a trecut mult de când Ludovic Orban și-a înaintat demisia din funcția de premier și fostul militar Ciucă a ocupat poziția de prim-ministru interimar, însă se pare că una dintre propunerile înainte de șeful liberalilor la discuția cu Barna și Hunor ar fi fost… chiar el.
Adriana Duțulescu și Robert Kiss afirmă, într-un articol publicat pe Digi24.ro, că „după întâlnirea între patru ochi Orban-Iohannis și oferta făcută de Dan Barna celor de la PNL pentru deblocarea discuțiilor, președintele liberalilor ar fi pus pe masa viitorilor parteneri o variantă care i-a șocat pe aceștia dar și pe colegii săi de partid: el să revină în funcția de premier”.
Explicația pe care Orban a oferit-o este aceea că susținerea oferită de Biroul Politic Național al PNL lui Florin Cîțu, propunerea liberală de până acum, va fi retrasă. Digi24 mai scrie că planurile lui Orban erau cunoscute de USRPLUS, întrucât acesta ar fi încercat încă de luni seară să obțină sprijinul colegilor săi de partid.
Hotnews.ro susține că sursele politice consultate de publicație au afirmat că „dacă Barna este președintele Camerei Deputaților, Orban nu poate fi decât premier”, dar și că Orban, Barna și Kelemen au convenit să discute în interiorul propriilor partide această soluție, iar joi să ia o decizie.
Ședință ”cu scântei”
Marți seară, liberalii s-ar fi adunat în cadrul unei ședințe informale, în care s-a discutat propunerea înaintată, de această dată, chiar de Ludovic Orban. Din ceea ce relatează presa, se pare că obținerea susținerii colegilor săi nu va fi atât de ușoară, întrucât aceștia ar fi nemulțumiți de deciziile luate în ultima vreme de Orban.
ProTV relatează că „liberalii sunt nemulțumiți de atitudinea lui Orban – atât de faptul că a demisionat, provocând actuala criză politică, cât şi de modul în care negociază”, întrucât nu i-a anunțat că le va propune partenerilor de negocieri ca el să ocupe funcția de premier. În plus, sursele au mai afirmat că „varianta de premier în persoana lui Florin Cîţu nu a fost retrasă şi nu s-a discutat ca Florin Cîţu să se retragă”, dar și că Orban a prezentat o “variantă flexibilă pentru reluarea negocierilor pentru coaliţia de guvernare, respectiv aplicarea sistemului D’Hondt de ‘trageri’, în care PNL este cel care face prima opţiune”.
sursa foto: Aleph News
Articole asemănătoare
Comisia independentă de supraveghere a Facebook anulează patru decizii ale rețelei de socializare
Cum denigrează Rusia imaginea Europei
Prețul cărnii în Australia și SUA ar putea crește din cauza hackerilor ruși
Poza lui Winston Churchill dispăruse de pe Google. Misterul a fost însă rezolvat
Dana Budeanu, colaborare cu un site de știri. Va comenta scena politică din România