Cronologia și posibilele mize ale isteriei apei din București
În decursul zilei de miercuri, un mesaj distribuit masiv pe WhatsApp a creat isterie în rândul bucureștenilor. De la acesta până la un scandal la nivel local, în care au fost implicați miniștri, reprezentanți ai companiilor și primari, nu a mai fost decât un pas.
Originile mesajului
Avertizarea distribuită masiv îi avertiza pe locuitorii Capitalei cu privire la consumul de apă, întrucât ApaNova ar fi fost nevoită să utilizeze o mare cantitate de clor, ”în urma unui incident chimic sau biologic”. Mesajul în cauză avea o oarecare credibilitate, prin utilizarea unui link către site-ul companiei Apa Nova, însă nu există conținut afișat pe respectiva pagină web.
Pagina de Facebook ”Asociația Proprietari” a fost cea care, probabil, a lansat mesajul, care ulterior a fost distribuit masiv pe WhatsApp, dar și pe grupuri de Facebook dedicate mamelor și copiilor. Ziare.com afirmă că în scurt timp mesajul a fost preluat de mai multe publicații online, fără însă a fi verificat contextul.
Dilema robinetului
Nu trece mult timp și apare și prima reacție a ApaNova: ”Ca urmare a topirii bruște a depunerilor de gheață și zăpadă, cu efect de spălare a suprafețelor atinse, s-a produs o încărcare mai mare a râurilor Argeș și Dâmbovița. Deprecierea temporară a calității apei râurilor a fost compensată prin măsuri de tratare. Niciun parametru de calitate al apei potabile produse nu a depășit limita legală. În plus, pe lângă monitorizarea online (continuă 24h/24) în puncte strategice ale sistemului de alimentare cu apă potabilă, se efectuează zilnic analize de probe prelevate din rețea. Rezultatele nu indică depășiri ale valorilor parametrilor de calitate a apei potabile. Ultimele analize au fost efectuate astăzi, 30 ianuarie 2019. Efectul mirosului de clor rezidual resimțit de consumatori este în scădere încă din data de 29.01.2019 și va dispărea în după amiaza zilei de astăzi”. Apar și reacțiile în presă, evenimentul este catalogat drept fake news și situația se mai detensionează.
În aceeași zi pe la ora 22:00 Ministerul Sănătății publică o avertizare pe site, în care afirmă că distribuitorul de apă potabilă pentru București a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesara în condițiile în care în cursul zilei de 29 ianuarie 2019 s-a produs o poluare cu amoniu pe râul Argeș, în urma topirii masive de zăpadă.
ApaNova reacționează înapoi, spre miezul nopții. „Administraţia Naţională Apele Române, autoritatea care asigură la nivel naţional administrarea apelor de suprafaţă şi care furnizează apa brută pentru tratarea în scopul potabilizarii pentru Apa Nova, nu a făcut nicio informare cu privirea la poluarea cu amoniu pe râul Argeş. Din preocuparea continuă a companiei pentru calitatea serviciilor oferite, Apa Nova a informat cu o zi înainte, proactiv, administraţia Apele Române în legatură cu această situaţie”, se arată într-o informare de presă transmisă, miercuri seară, de Apa Nova. Directorul-adjunct al companiei afirmă după ora 12 noaptea, în direct la Digi24, că nu există niciun risc şi că apa e potabilă: ”Nu am fost informaţi vizavi de poluarea cu amoniu. Avem monitorizare din 2 în 2 ore, dacă ar fi fost vreun pericol, staţia de tratare Roşu s-ar fi oprit automat, nu ar fi permis să plece o apă cu probleme de calitate”.
Joi, ministrul Sănătății a ținut o conferință de presă pe această temă, prilej cu care a recomandat prudenţă în folosirea apei de la robinet, în special în sectoarele 5 şi 6 ale Capitalei, punctând că apa, prin fierbere, măreşte concentraţia de clor, iar gustul se simte mult mai pregnant.
Nici primarul general al Municipiului București nu a stat deoparte, anunțând că a trimis Corpul de Control la Apa Nova să verifice dacă a fost sau nu depășită doza permisă de clor din apa de la robinet a bucureștenilor, dar a făcut și un apel public către instituțiile statului să stabilească dacă informațiile răspândite în cursul zilei de miercuri sunt adevărate sau au avut scopul să alerteze inutil populația. Mai mult, Gabriela Firea a precizat că miercurea seara a purtat o discuție telefonică cu Sorina Pintea, în cadrul căreia a fost anunțată că bucureștenii vor fi sfătuiți să nu folosească apa. ”Mi-a precizat că va fi întemeiat (n.r. – comunicatul) pe informații preliminare, pentru că analizele finale urmau să vină astăzi„, a subliniat Firea.
Primăria Capitalei a cerut chiar sprijinul SRI şi al CSAT şi a demarat un control la Apa Nova.
Comunicare defectuoasă
Autoritățile nu par că se pot decide asupra unui punct de vedere comun, fiecare folosind analize realizate în laboratorii proprii. Ba chiar DSP este acuzată că a ignorat comunicarea publică cu ApaNova, preferând să comunice pe WhatsApp. Dezvăluirea a fost făcută de Epsică Chiru, director general adjunct Apa Nova Bucureşti.
Cu toate astea, vineri Direcția pentru Sănătate Publică a comunicat că patru probe de apă luate din Capitală demonstrează că nivelul de clor este mai mare de cinci ori faţă de limita admisă. La scurt timp, ministrul Sorina Pintea a solicitat deschiderea unei anchete.
“În jurul orei 17:30 au apărut primele rezultate la probele de recoltare în regim de urgenţă de DSPMB, valorile determinate pentru clorul liber rezidual şi clorul total nu corespun limitelor stabilite de legislaţia în vigoare: SLD (sub limita detecţiei) în toate 5 puncte de recoltă pentru clorul liber (CMA 01-05mg/l) şi 1,27 mg/l, 1,37 mg/l, 1,75 mg/l, 2,73mg/l pentru clorul total, dintr-un punct de recoltă nu s-a putut preleva apa”, se arată în raportul Direcţiei de Sănătate Publică, transmis presei.
Deși problemele cele mai grave au fost semnalate în Sectorul 6, acolo unde mirosul ar fi fost mai pregnant, e de remarcat că primarul local, Gabriel Mutu, nu a făcut nicio declarație în acest sens. În schimb, acesta a participat joi la ședința Consiliului General al Municipiului București și s-ar fi aflat într-un conflict cu viceprimarul Capitalei. Bătaia dintre Mutu și Bădulescu a fost momentul perfect pentru ca Firea să-l acuze pe Mutu că-și neglijează sectorul, comentariu care n-a rămas fără replică. ”Mesajul meu pentru doamna Firea este să se uite în oglindă, să nu mă acuze pe mine că nu-mi fac treaba ca primar. Eu ca primar am cu ce să mă mândresc în cei doi ani de mandat, dumneaei nu are ce trece pe foaie, doar promisiuni, pe care nu le-a onorat. La începutul şedinţei CGMB de azi (joi- n.r.), văzându-mă în sală, a anunţat prezenţa mea şi a pus o întrebare, respectiv dacă eu am venit să vorbim despre proiectul Prelungirea Ghencea, dar nu mi-a dat cuvântul. Eu o întreb acum pe ea, ce a făcut pentru acest proiect? Zi de zi am ajuns să o rog, să o implor ca acest poriect să fie deblocat. Dacă discutăm despre proiectul de penetraţie de la Ciurel, este aceeaşi poveste. La Ciurel discutăm despre zeci de milioane de euro. Dar ea nici măcar de promisiuni mărunte nu s-a ţinut”, a spus Mutu.
Nici Daniel Florea, edilul Sectorului 5, n-a făcut vreo declarație publică cu privire la problemele întâmpinate de locuitorii acelei zone miercuri, deși Sectorul 5 se afla pe lista celor afectate.
Să recapitulăm: se viralizează un mesaj de interes, care stârnelte îngrijorare. Câteva ore mai târziu, ministrul Sănătății din partea PSD avertizează populația. Începe un meci de tenis între autorități, fiecare pasând vina asupra celeilalte. Primarul Capitalei, care este într-o situație tensionată în partid, lasă impresia că ar fi vorba de o conspirație și anunță că a solicitat lămuriri de la SRI.
Nu e exclus ca scandalul acesta să fie folosit în favoarea politicului, deși la mijloc se află siguranța și bunăstarea poporului. Locuitorii Capitalei au doar de ales pe cine să creadă, în contextul în care autoritățile nu se pot pune în acord cu privire la incidentul de miercuri.
Articole asemănătoare
„Manualul de dezinformare” al serviciilor secrete sovietice, temelia propagandei ruse de astăzi
Noua tactică de dezinformare anti-Ucraina a Rusiei: manipulează imagini cu celebrități
Propaganda rusă semnează articole despre România post-decembristă pe Wikipedia
Lucian Mîndruță, din nou pe TV. Va prezenta emisiunea “Ediția de Dimineață”, la Digi24
Decizia CNA privind postul Realitatea ridică o dilemă: obiectivitatea