Consiliul de Supraveghere al Meta recomandă companiei să ia măsuri mai dure împotriva doxxing-ului
Consiliul de Supraveghere al Meta a publicat o postare pe site-ul său în care a cerut serviciilor de socializare Facebook și Instagram să ia măsuri mai serioase împotriva doxxing-ului.
În cazul în care nu știi la ce se referă doxxing-ul, o să fiu scurt în explicare. Doxxing-ul e o practică care dezvăluie informațiile personale ale unui individ -cum ar fi adresa de domiciliu și/sau numărul de telefon- cu scopul de a hărțui respectiva persoană. Cu toate astea, informațiile dezvăluite prin astfel de practici sunt disponibile pe internet, iar grupurile de doxxing se apără deseori spunând că ei nu fac nimic altceva decât să se folosească de date publice.
Probabil te gândești cine ar putea fi ținta unui doxx? De obicei sunt persoanele publice sau vedetele care sunt urmărite de fani sau de cei care nu îi urăsc, însă oricine poate fi ținta doxxing-ului dacă cineva se hotărăște să se folosească de datele cuiva.
Conform The Verge, Facebook interzice distribuirea de informații private, dar -în prezent- face o excepție pentru informațiile care sunt disponibile public. Din punctul de vedere al Facebook, o informație disponibilă public înseamnă că aceasta este publicată în cinci surse de știri diferite. Deși pare o regulă solidă, nu e greu să se găsească portițe prin care grupurile de doxxing să le folosească pentru a hărțui pe cineva.
Consiliul de Supraveghere cere Meta să elaborareze o politică mai strictă cu privire la doxxing, cu precădere când vine vorba de informațiile legate de adresa de domiciliu a unei persoane. Printre altele, Consiliul recomandă ca actuala excepție pentru datele disponibile public să fie înlăturată.
”Consiliul înțelege că schimbul de adrese și imagini de locuințe private reprezintă o încălcare gravă a dreptului la viața privată. Deoarece potențialul prejudiciu este specific contextului, este dificil să se elaboreze indicatori obiectivi și universali care să permită evaluatorilor de conținut să facă distincția între partajarea de conținut care ar fi dăunătoare și cea care nu ar fi dăunătoare. Acesta este motivul pentru care Consiliul consideră că politica privind încălcarea confidențialității ar trebui să protejeze mai mult viața privată”, afirmă reprezentanții Consiliului de Supraveghere în postarea de pe site.
Este demn de menționat că Meta nu e obligată să implementeze recomandările venite din partea Consiliului. Opiniile și declarațiile emise de această entitate -deși creată și susținută de Meta, dar care acționează independent- au doar un rol consultativ.
Articole asemănătoare
Popularitatea TikTok dă semne că și-a atins punctul maxim
Influencerii și politicienii contribuie la propagarea dezinformării privind coronavirusul
Orban, despre speculațiile privind închiderea Bucureștiului: ”A fost un fake news grosolan”
Pe Twitter, antisemitismul este în creștere
Centrul Rus de Știință și Cultură, un instrument de soft power al Rusiei în România EXCLUSIV