Compania rusă Gazprom a preluat controlul celei mai mari rețele de socializare din țară, VKontakte

Kremlinul va avea o influență mai mare asupra internetului din țară, după ce cea mai mare rețea socială din țară, VKontakte, a fost achiziționată de un apropiat de-ai lui Vladimir Putin.

Compania rusă de asigurări Sogaz, care a fost fondată de Gazprom și ai căror acționari improtanți sunt aliații și prietenii cheie ai liderului de la Kremlin, va deținte 25% drept de vot în cadrul MF Technologies, holdingul care controlează VK Group, conform Moscow Times.

Însă Gazprombank, organizația bancară deținută de Gazprom, și-a majorat cota de acțiuni din MF Technologies de la 36% la 45%, pe care le-a transferat ulterior către Gazprom Media, o altă companie subsidiară a distribuitorului de gaze.

Adunat, Gazprom are control a mai bine de jumătate din VKontakte, una dintre cele mai folosite platforme de social media din Rusia. Criticii regimului de la Kremlin susțin că achiziția făcută prin intermediul companiilor deținute de apropiații lui Putin reprezintă o nouă încercare de controlare a activității de pe internet.

Totuși, Gazprom Media a declarat vineri că VK va rămâne o „companie independentă”. VKontakte a fost acuzată anterior că este apropiată de statul rus și că a împărtășit datele utilizatorilor cu serviciile secrete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *