Paragon Solutions – compania israeliană cunoscută pentru instrumentele sale avansate de supraveghere digitală – a confirmat oficial că o agenție guvernamentală americană se numără printre clienții săi. Această recunoaștere intervine pe fondul unei examinări tot mai atente din partea apărătorilor vieții private și al unei dezbateri mai ample privind implicațiile etice ale supravegherii digitale sponsorizate de stat, precum și al dezvăluirilor făcute de WhatsApp conform cărora 90 dintre utilizatorii săi, jurnaliști și activiști deopotrivă, au fost vizați de programul spion.
„Paragon își licențiază tehnologia unui grup select de democrații globale – în principal, Statele Unite și aliații săi”, a declarat marți președintele executiv al companiei, John Fleming, într-o declarație pentru TechCrunch.
Fleming a mai spus că Paragon „solicită ca toți utilizatorii să fie de acord cu termenii și condițiile care interzic în mod explicit țintirea ilicită a jurnaliștilor și a altor personalități ale societății civile. Avem o politică de toleranță zero față de astfel de ținte și vom încheia relația noastră cu orice client care încalcă termenii noștri de serviciu”.
Cu toate acestea, aceasta este tot ceea ce a dezvăluit CEO-ul, evitând să răspundă la întrebări cu privire la modul în care este considerat un stat aliat al SUA, la modul în care termenii și condițiile produsului afirmă că țintirea jurnaliștilor este interzisă și dacă societatea investighează acuzațiile WhatsApp – printre alte întrebări.
Un jurnalist italian și un activist din Libia, printre ținte
Declarația Paragon Solutions este doar o confirmare oficială a ceea ce știam deja. Anul trecut, Wired a raportat pentru prima dată că filiala Paragon din SUA a semnat un contract în valoare de 2 milioane de dolari cu Serviciul american de imigrare și control vamal (ICE).
WhatsApp a dezvăluit săptămâna aceasta că 90 de jurnaliști și activiști din mai multe țări diferite au fost ținta unui spyware dezvoltat de Paragon Solutions, printr-o metodă fără clic. Compania de mesagerie consideră că dispozitivele victimelor au fost infectate prin intermediul unui fișier PDF malițios trimis în grupurile WhatsApp. Utilizatorii nu au fost nevoiți să deschidă documentul pentru a fi infectați.
Deși WhatsApp a refuzat să dezvăluie țările în care locuiesc victimele, două dintre persoanele care au fost notificate cu privire la încălcarea confidențialității și-au făcut cunoscută identitatea. Una dintre acestea este jurnalistul italian Francesco Cancellato, iar cealaltă este activistul libian Husam El Gomati, stabilit în Suedia.
Italia se numără printre clienții Paragon, potrivit instituției media Ynetnews, dar nu a existat nicio confirmare oficială până în prezent.
Leave a Comment