Nu mai e Guvernul, vine Guvernul. Ce a scris presa din România despre căderea Cabinetului Orban

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Ludovic Orban a trecut cu 261 de voturi, după mai multe ore în care cei prezenți la ședința reunită și-au aruncat cuvinte grele. În presă, știrea căderii Cabinetului liberal a stârnit un breaking news, însă nu la fel de efervescent ca cel precedent, când a fost dat de la putere Guvernul Vioricăi Dăncilă.

De fapt, citind analizele și primele știri de după finalizarea moțiunii, ”eșecul” lui Orban nu este decât o potențială victorie viitoare pentru el. Deși liderul național-liberalilor devine prim-ministru interimar, moțiunea depusă de Partidul Social Democrat duce către alegerile anticipate.

Utilizatorii Biziday au primit, la scurt timp de la trecerea moțiunii, o știre marcată cu roșu, ”de interes național”. Site-ul precizează că ”Guvernul Orban a fost demis prin moțiune de cenzură. Implicit, legea privind alegerea primarilor în două tururi a fost respinsă. Demiterea guvernului deschide calea alegerilor parlamentare anticipate”.

O viziune ceva mai optimistă pentru guvernul liberal vine din partea Adrianei Duțulescu. Într-o analiză publicată pe Digi24.ro (”Guvernul Orban I este demis. Urmează Guvernul Orban II. Ce se întâmplă mai departe”), jurnalista explică ce urmează după ședința de miercuri:

”Pasul următor este ca președintele Klaus Iohannis să convoace consultări cu partidele la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui nou prim-ministru care să formeze un alt guvern. 

Se știe deja că președintele îl va nominalza tot pe Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru, iar acesta va veni în fața Parlamentului pentru votul de încredere cu aceeași echipă guvernamentală din acest moment”.

O analiză asemănătoare a făcut și G4Media.ro, punând accent mai mult pe procedurile ce vor trebui instituite în perioada următoare, în cazul în care alegerile anticipate vor fi declanșate. De exemplu, jurnalistul Ovidiu Hațegan precizează că ”potrivit Constituției, alegerile anticipate pot fi organizate numai dacă Parlamentul respinge consecutiv două propuneri de premier.

Cum era de așteptat, ”pe surse” au apărut și potențialele strategii pe care partidele le vor adopta. Adevărul scrie că surse din conducerea PNL spun că președintele Klaus Iohannis îl va numi de două ori premier pe Orban, ca Parlamentul să îl respingă și să fie declanșată procedura pentru anticipate. Mai mult decât atât, șeful statului l-ar dori pe Orban prim-ministru în trei ”forme”, ”premier, premier interimar şi apoi iar premier plin”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *