Ce spune presa internațională despre referendumul privind aderarea Moldovei la UE și rezultatele acestuia

Cu toate privirile îndreptate spre Republica Moldova, atât din Vest, cât și din Est, rezultatele referendumului de aderare la UE par să fie apoteotice. Toată lumea se aștepta la o victorie clară și categorică a taberei pro-europene. În schimb, deși această tabără este câștigătoare, deoarece majoritatea buletinelor de vot au fost numărate, diferența este mică.

Așa că reacțiile venite din partea presei internaționale, occidentale mai exact, sunt de înțeles.

POLITICOMoldova’s EU dream hangs in balance as referendum result narrows

Politico, de exemplu, scria la puțin timp după închiderea cabinelor de vot că „visurile UE ale Moldovei atârnă în balanță pe măsură ce rezultatul referendumului se restrânge”.

„Planurile Moldovei de a adera la Uniunea Europeană au rămas în suspensie luni, în timp ce numărarea voturilor a continuat în cadrul unui referendum național privind aderarea la UE despre care președintele țării a declarat că a fost distorsionat de interferența rusă «fără precedent».

Potrivit cifrelor publicate luni de comisia electorală din Moldova, 49,97% dintre alegători au votat împotriva unui plan al președintelui pro-occidental Maia Sandu de a adera la UE până în 2030, în timp ce 50,03% au susținut aderarea la UE, cu 98,33% din buletinele de vot numărate”, se mai arată în analiză.

Vlad Lupan, fostul ambasador al Republicii Moldova la Națiunile Unite, a declarat luni dimineață pentru publicație că „așteptarea a fost că va exista o victorie dramatică pentru președintele în exercițiu”, dar și că una dintre explicațiile pentru acest rezultat ar fi „sondajele de opinie din Republica Moldova notoriu nesigure, cu o marjă de eroare extrem de mare”.

„Cealaltă este o schemă de cumpărare a alegătorilor de către actorii pro-ruși. Moldova este o țară relativ săracă și o serie de oameni care ar fi votat într-un fel au fost cu siguranță vizați, în special cei cu venituri mai mici”, a mai spus diplomatul.

DW – Moldova split on referendum to join EU

Articolul din DW prezintă, de asemenea, declarațiile făcute de Maia Sandu într-o conferință de presă de urgență, cu privire la fraudarea voturilor.

Acesta subliniază, de asemenea, că, deși la începutul numărării voturilor, părea că partea pro-rusă este în avantaj – până când voturile diasporei au început să fie numărate. Acest lucru a dat „taberei «da» un impuls de ultim moment”.

„Înainte de alegerile de duminică, autoritățile moldovene au declarat că au descoperit o schemă masivă de cumpărare a voturilor, care ar fi implicat milioane de dolari din Rusia.

Poliția l-a acuzat pe Ilan Shor, un om de afaceri fugar și fost politician care locuiește în Rusia, că a încercat să plătească alegătorii să susțină un anumit candidat la președinție și să voteze „nu” la referendumul UE.
(…)
Poliția a avertizat săptămâna aceasta că până la un sfert din buletinele de vot ar putea fi contaminate de bani rusești.

De asemenea, autoritățile au declarat că au descoperit un plan care prevedea ca sute de persoane să fie duse în Rusia pentru a fi instruite să organizeze revolte și să creeze „dezordine în masă” în Moldova”, se mai arată în articol.

REUTERSMoldova’s EU referendum goes to wire; Sandu decries vote meddling

Pe de altă parte, Reuters subliniază că „în condițiile în care mai puțin de 1,5% din buletinele de vot nu au fost încă numărate”, rezultatul în favoarea aderării la Uniunea Europeană „este departe de a fi o susținere răsunătoare a căii pro-UE pe care Sandu a urmat-o în cei patru ani la conducerea micii republici ex-sovietice, aflată între Rusia și Occident”.

„Rezultatul strâns al referendumului o plasează pe Sandu într-o poziție mai slabă în turul al doilea, deoarece ea a susținut integrarea în UE.

Moldova a început în iunie lungul proces al negocierilor oficiale de aderare și, sub conducerea lui Sandu, și-a propus să adere până în 2030. Legăturile cu Moscova s-au deteriorat, deoarece Sandu a condamnat invazia Kremlinului în Ucraina și a diversificat aprovizionarea cu energie dinspre Rusia.

Stoianoglo a declarat că, dacă va ajunge la putere, va dezvolta o politică externă „echilibrată” care va implica legături cu UE, Rusia, Statele Unite și China. El a boicotat referendumul de duminică, pe care l-a numit un șiretlic pentru a crește scorul lui Sandu la alegeri”, se mai arată în articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *