Ce spune ghidul ucrainean pentru detectarea dezinformării ruse de pe Telegram
Pe măsură ce alte rețele sociale au decis să ia măsuri drastice împotriva dezinformării, tot mai mulți utilizatori au apelat la Telegram. (Potrivit raportului Digital News Report 2021 al Institutului Reuters, utilizarea Telegram s-a dublat în unele țări, în ultimul an.) Promițând confidențialitate și libertate, compania a permis ca informațiile false, conspirațiile și discursurile de ură să se răspândească pe platforma sa, fiind folosită astăzi de toți jucătorii importanți în acest domeniu.
Telegram a fost acuzată că le dă utilizatorilor săi impresia falsă că beneficiază de confidențialitate – când, de fapt, mesajele nu sunt criptate în mod implicit. Acest lucru înseamnă că, la cererea unui guvern, compania ar putea accesa sau divulga conținutul conversațiilor. Pentru a-și cripta conversația, un utilizator ar trebui să activeze manual această funcție – pas pe care ar putea să-l uite sau de care să nu știe, ceea ce îl face pe el însuși vulnerabil.
Cu toate acestea, de la începutul invaziei rusești în Ucraina, aplicația a fost folosită de ambele părți. Ucrainenii au împărtășit între ei informații despre pozițiile invadatorilor și, uneori, propagandă, în timp ce rușii au răspândit dezinformări despre cealaltă parte. Grupurile OSINT, care adună într-un singur loc imaginile postate pe net din timpul conflictului, au devenit, de asemenea, populare pe aplicație.
Cum arată dezinformarea rusă pe Telegram
Grupul analitic Hybrid Warfare al Ukraine Crisis Media Center a alcătuit un scurt ghid despre cum să identifici dezinformarea rusă pe Telegram, în contextul în care aplicația lasă procesul de verificare a informațiilor în seama fiecărui utilizator. Iată sfaturile experților ucraineni:
- „Un număr mare de canale Telegram care răspândesc dezinformare rusă se prezintă ca fiind ucrainene.
- Rareori promovează o poziție pro-rusă deschisă, înțelegând impopularitatea acesteia;
- Dezinformarea rusă care îi vizează pe ucraineni pe Telegram este, în primul rând, anti-occidentală.
- Adesea, aceasta are ca scop subminarea încrederii față de partenerii internaționali și împinge ideea unei înfrângeri inevitabile;
- Canalele anonime de pe Telegram încearcă să pună pe picior de egalitate guvernul ucrainean și cel rus, să prezinte guvernul ucrainean ca fiind cinic și războiul ca fiind benefic.
- Aceste canale portretizează Ucraina ca pe un obiect folosit de SUA și Rusia pentru propriile scopuri, iar pe ucraineni ca fiind incapabili să schimbe ceva.
- Ele pretind că au expertiză și acces la informații sensibile pe care, de obicei, le inventează în funcție de nevoile lor.
- În acest mediu, toate narațiunile cheie ale propagandei rusești sunt împărtășite și promovate în mod indirect.
- Canalele Anonymous Telegram folosesc în mod activ boți ca abonați pentru a pretinde că sunt o sursă de informații legitimă și respectabilă.
- Acestea formează o rețea, își împărtășesc adesea postările unele altora și fac ocazional referire la sursele deschise rusești, normalizându-le în câmpul informațional ucrainean.”
Articole asemănătoare
Într-o lume a rechinilor Big Tech pentru mass-media, Apple pare a fi o opțiune mai bună
Asociația Jurnaliștilor din Belarus, etichetată drept extremistă de regimul de la Minsk
TVR 2 relansează programul ”Teleșcoala” din 8 februarie, odată cu întoarcerea elevilor în bănci
Luna Europeană a Securității Cibernetice: 7 metode de fraudare online. Cum le poți detecta
Reporter AP, concediat pentru articolul despre „rachetele rusești” din Polonia