Caravana migranților – oamenii fug de crime și corupție, dar sunt încetiniți de dezinformare EXCLUSIV

Se poate spune că Donald Trump a câștigat alegerile și prin politica dură împotriva imigranților din America de Sud. Vara aceasta, situația copiilor aflați în centre ”speciale”, despărțiți de părinții lor de către ICE (Immigration and Customs Enforcement) fie la granița cu Statele Unite ale Americii, ori în acțiuni de deportare, au stârnit un val de critici la adresa administrației Trump.

În prezent

Honduras este considerată una dintre cele mai periculoase țări din lume – în 2013, aceasta ocupa chiar poziția fruntașă. Traficanții de droguri, rata mare de omucideri și sărăcia fac ca condițiile din acest stat sud-american să nu fie chiar un paradis. Cetățenilor de oriunde din lume li se sugerează să evite pe cât posibil vacanțele în această țară. În 2012, Honduras a avut cea mai mare rată a crimelor din istorie (7172), precum și cea mai mare rată a crimei într-o țară fără război – aproximativ 20 de omucideri pe zi.

Este evident motivul pentru care mulți cetățeni vor să trăiască într-o țară care le poate oferi mai mult decât un viitor incert sau posibilitatea de a fi omorât în orice moment. Astfel, în urmă cu o săptămână, de la San Pedro Sula (nordul Hondurasului) trei mii de oameni au început cel mai lung drum. Caravana migranților, așa cum a fost numită de presă, a fost blocată două nopți pe malul râului Suchiate, la graniţa dintre Guatemala şi Mexic, însă și-a continuat traseul și nu este nici pe aproape de a se termina.

Două abordări diferite

În ajutorul celor plecați de pe tărâmurile natale din cauza crimei și a sărăciei au sărit activiști și simplii oameni, oferindu-le apă și mâncare. Cu toate astea, reacții negative au venit din partea președintelui Statelor Unite ale Americii și din partea republicanilor. Liderul de la Casa Albă a spus că va ordona închiderea frontierei cu Mexicul, dar și că e necesar ”să facă în primul rând o cerere de azil în Mexic“. ”Dacă nu vor face acest lucru, Statele Unite îi vor respinge“, a avertizat Trump.

Nici statul Honduras nu a privit cu ochi buni acțiunea. Guvernul țării a afirmat că se încearcă destabilizarea țării. S-a vehiculat și că un susținător efervescent al drepturilor migranților ar plăti pentru toate cheltuielile celor din caravană, dar s-a ajuns și atât de departe încât să se afirme că acțiunea celor din Caravană este plătită de către bancheri înstăriți. Un congressman a întrebat pe Twitter dacă George Soros se află în spatele acțiunii. Online-ul s-a umplut și de teorii că evreii ar finanța de fapt mișcare.

Realitate și dezinformare

Cel pe care presa apropiată de Guvernul din Honduras l-a numit organizatorul Caravanei este de fapt Bartolo Fuentes, care a făcut în trecut niște legi și este în prezent activist social. Acesta spune că doar a aflat că pe tot teritoriul țării, grupuri de oameni se pregătesc să plece la drum, așa că s-a gândit să dea o mână de ajutor, chemându-i pe toți în stația de autobuz San Pedro Sula. La scurt timp după ce Trump a amenințat Honduras și Guatemala că le va tăia fondurile dacă Caravana înaintează, Fuentes a fost arestat în mijlocul oamenilor.

HCH, un post de televiziune apropiat Puterii, a luat un interviu unei femei care ar fi făcut parte din Caravană. Aceasta a vorbit despre nevoia de unitate, l-a numit pe Fuentes drept organizator și a menționat asistență străină, însă Fuentes neagă aceste afirmații.

Totodată, nu există dovezi că acțiunea populației din Honduras ar fi finanțată de către liberalii americani, Soros sau orice altă entitate.

Este evident că dezinformarea din jurul acestui fenomen amplu, care aduce aminte foarte mult de criza migranților din 2015, afectează nu numai siguranța celor ce au fugit din țara natală de frică, dar va pune și o piedică în dezvoltarea societății americane. Exemple ca cele de mai sus mai sunt, însă toate își au originea în încercarea disperată a unui Guvern să păstreze aparența controlului, unde mai adăugăm efervescența cu care Trump încearcă să-și păstreze bucata de electorat.