Câinii și pisicile nu mai au voie la bloc? Anatomia unei știri false
La un simplu search pe Google a termenilor „câini”, „pisici”, „apartament”, aflăm din mai multe surse că s-a zis cu locatarii de la bloc care dețin mai mult de două pisici sau doi câini, căci urmează amenzile. Înfricoșător, nu-i așa? Și fals, dacă tot veni vorba.
Aproape toate site-urile indexate pe Google și consultate de MediaStandard copiază una de la alta informația, uneori chiar cuvânt cu cuvânt.
Iată un titlu cu un limbaj clasic clickbaitului: „Câte animale de companie ai voie să ții într-un apartament. S-a dat lege pentru proprietarii de câini și pisici!” (Graiul Sălajului, în timp ce Gândul are un titlu aproape la fel).
În știre, ni se spune încă de la început că „s-a dat lege pentru proprietarii de câini și pisici” și, citind articolul, vom afla „câte animale de companie ai voie să ții într-un apartament”.
Apoi ni se expune un anume articol 3, fără să știm din ce hotărâre provine sau măcar a cui. Articolul interzice creșterea de animale de consum, de expoziții sau alte amenajări „în perimetrul în care sunt amplasate blocuri de locuit, unități sanitare, de învățământ, cultură și cult, alte unități publice, zone de agrement și spații verzi”.
„Excepție fac animalele de companie, respectiv câinii și pisicile, dar nu mai mult de două capete”, ne mai spune acest misterios articol 3.
Tot cu ajutorul Google și al copy paste, dau și de urma sursei articolului. Îmi spun că ar trebui să fie o decizie la nivel național sau măcar la nivelul județului Sălaj, din moment ce e o informație importantă pentru o publicație din Sălaj, adică Graiul Sălajului. Însă pentru că presa nu are cum să se oprească din a ne uimi, iată că sursa reală este o hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca din 2010.
(Poate din acest motiv sursa articolului de lege nu a fost menționată în text.)
Așadar, ne aflăm în anul 2024, la 14 ani diferență de când Consiliul Municipiul Cluj-Napoca a adus modificări Hotărârii 330/1998 prin HCL. Contrar a ceea ce ne zic instituțiile media mai sus-menționate, „s-a dat lege” acum mai bine de-un deceniu și nici măcar nu-i privește pe cei ce locuiesc la bloc, ci pe cei care locuiesc „în perimetrul” acestora. Dacă autorul/autorii articolelor ar fi dat mai multă atenție conținutului, ar fi putut face trimitere la articolul 2, care se referă la condițiile prin care un clujean poate avea (nu mai mult de două) animale de companie în locuințe colective – inclusiv blocuri de apartamente.
O mențiune onorabilă o are în schimb Gândul, care încearcă să mai diminueze din confuzia pe care propriul articol o poate crea, dacă cititorul nu este foarte atent. Titlul articolului („Care e numărul maxim de pisici sau câini pe care ai voie să îi ții într-un APARTAMENT, la bloc. Mulți români riscă amenzi uriașe!“) lasă de înțeles că nu toți locuitorii țării ar putea fi afectați – însă nu clarifică dacă toți proprietarii de animale care stau la bloc.
Clarificarea vine ceva mai jos, în interiorul textului, unde este specificat că articolul 3, ce urmează a fi citat, face parte dintr-o hotărâre a Consiliului Local Cluj-Napoca.
În orice caz, articolul la care am făcut referire este un exemplu de cum n-ar trebui să fie presa online: făcută doar ca să umple spații virtuale și să inducă în eroare cititorii.
Articole asemănătoare
CNN a încheiat un parteneriat cu o televiziune de știri din România
Republica Moldova și SUA au încheiat un parteneriat împotriva dezinformării externe
Fluieră ca să identifici melodia. Ce metode există pentru a căuta muzică online
China a cenzurat postările și articolele despre premiul Oscar câștigat de regizoarea Chloé Zhao
Băsescu, o nouă postare virulentă la adresa guvernării PSD