BBC, presată de guvernul britanic să evite termenul „lockdown” la începutul pandemiei
Conversații WhatsApp și e-mailuri scurse arată că jurnaliștii de la BBC au fost presați de guvernul conservator condus de Boris Johnson să evite folosirea termenului „lockdown” în primele zile ale pandemiei, dar și să fie mai critici față de partidul advers, Partidul Laburist.
The Guardian a avut acces la aceste conversații online care datează din 2020 până în 2022, pe fondul temerilor membrilor personalului BBC că British Broadcasting Company este controlată prea mult de Downing Street nr. 10.
Fără „lockdown” la BBC
De exemplu, un e-mail trimis corespondenților de către un editor senior îi informa că Downing Street a cerut să nu se folosească cuvântul „lockdown” după ce Boris Johnson l-a anunțat, la 23 martie 2020.
„Bună ziua tuturor – D st [prescurtare pentru Downing Street – n.r.] ne întreabă dacă putem evita cuvântul «lockdown». Mi s-a spus că mesajul va fi că vor să continue să îi împingă pe oameni să rămână acasă, dar că nu vorbesc despre aplicarea legii în acest moment”, se arată în e-mail.
Chiar dacă jurnaliștii au încercat să argumenteze împotrivă, BBC a continuat să folosească un limbaj diluat, precum „restricții” asupra vieții cotidiene.
Relatări mai critice la adresa Opoziției
Dar relația toxică dintre cabinetul Johnson și BBC nu s-a oprit aici: într-un alt mesaj WhatsApp de duminică, 24 octombrie 2021, un editor senior le-a cerut jurnaliștilor să aibă o poziție mai critică la adresa laburiștilor, după o plângere din partea Downing Street.
„[Downing Street] se plânge că nu reflectăm mizeria de plan b online a laburiștilor. adică Ashworth a spus-o la începutul acestei săptămâni, apoi a revenit. Putem să ridicăm puțin scepticismul în această privință?”, se arată în mesaj.
Cu alte cuvinte, un jurnalist BBC le-a cerut colegilor săi, sub presiunea guvernului, să reflecte declarațiile politice ale Partidului Conservator în ceea ce privește adversarul său.
„Merită împărtășit cu orice reporter care interpretează greșit discursul premierului”
Și dacă ați crezut că asta ar putea fi tot, mai este ceva: un al treilea mesaj scurs din 2022 arată un mesaj adresat jurnaliștilor politici de la BBC de către directorul de comunicare al guvernului britanic de la acea vreme, distribuit de un editor senior din cadrul companiei media. Mesajul venea a doua zi după un discurs al lui Johnson în care acesta a comparat lupta Ucrainei împotriva Rusiei cu votul britanicilor pentru Brexit.
Mesajul consilierului apăra practic afirmația lui Boris Johnsons, spunând: „Bună, [mesajul – n.r.] merită împărtășit cu orice reporter care interpretează greșit discursul premierului. Am călătorit acasă cu ambasadorul. El cu siguranță NU a crezut că premierul a echivalat Brexit cu Ucraina. L-a auzit spunând foarte clar că nu s-a mai întâmplat așa ceva din anii 1940”.
Autocenzură sau presiuni care nu lasă urme?
Cu toate acestea, există și mesaje care arată că BBC a ales să se autocenzureze pentru a nu înfuria guvernul, chiar și atunci când nu există nicio dovadă că s-au făcut presiuni de la nivel înalt.
De exemplu, un e-mail intern din 17 octombrie 2020 primit de corespondenții și producătorii politici îi laudă pe aceștia că „au păstrat distanța” față de scandalul dintre Jennifer Arcuri, antreprenor american în domeniul tehnologiei, și Boris Johnson.
Totuși, s-ar putea ca cea mai mare parte a acestei presiuni să nu fi lăsat urme digitale – ci mai degrabă să se fi făcut prin intermediul apelurilor telefonice.
BBC și imparțialitatea, sub lupa publică
În urmă cu doar câteva zile, BBC a intrat într-un scandal privind imparțialitatea, după ce i-a interzis lui Gary Lineker să apară în emisiunea sa pentru că a criticat guvernul într-un tweet. La acel moment, British Broadcasting Company a declarat că a respectat doar propriile reguli interne privind imparțialitatea personalului său.
Un purtător de cuvânt al BBC a respins mesajele prezentate de The Guardian ca fiind o dovadă de presiune. În declarație se spune că BBC „își ia propriile decizii editoriale independente și niciunul dintre aceste mesaje nu arată contrariul”, iar „mesajele selective și scoase din context din grupul WhatsApp și e-mailul unor colegi nu reflectă cu exactitate modul în care BBC ia decizii editoriale”.
În ceea ce privește interdicția de a folosi „lockdown”, reprezentantul a spus că nu a existat o decizie editorială de a folosi cuvinte diferite. Mai mult, mesajul consilierului guvernamental a fost catalogat ca fiind „pur și simplu un caz de împărtășire a cuvintelor cuiva cu un grup de oameni”.
BBC a fost întotdeauna cunoscut, de când programul World Service a fost un element cheie în timpul Războiului Rece, pentru imparțialitatea sa. Cu toate acestea, este clar că este mai bine să faci ceea ce spune Papa, nu ceea ce face Papa. Ar putea fi, de asemenea, un moment bun pentru a discuta despre libertățile editoriale și despre modul în care jurnaliștii interpretează și aplică imparțialitatea în reportajele lor.
Articole asemănătoare
Un grup de hackeri susținut de guvernul iranian a atacat zeci de activiști și jurnaliști
Noua Zeelandă impune noi sancțiuni asupra celor care propagă dezinformări pro-rusești
România va trebui să pună în aplicare legislația UE în domeniul digital
Jurnalista din Wuhan, arestată pentru relatările despre începutul pandemiei, este în stare gravă
Un jurnalist ucrainean, găsit mort la o lună de la dispariția sa