Bani în schimbul desenării unor svastici: posibila operațiune false flag a unui oligarh ucrainean
Un oligarh ucrainean ar fi încercat să-l ajute pe liderului rus, Vladimir Putin, prin finanțarea unei operațiuni false flag. Surse ale Rolling Stone susțin că omul de afaceri ar fi oferit bani în schimbul desenării unor svastici pe clădirile din Harkov – oferindu-i astfel Moscovei o așa-zisă motivație pentru invadare.
În centrul complotului s-ar afla Pavel Fuks, un oligarh cu afaceri în zona imobiliarelor, petrolului și bancară. Multiple surse ale revistei susțin că miliardarul ar fi fost recrutat de agenți ruși de securitate pentru a participa la această operațiune, care presupunea oferirea între 500 și 1500 de dolari, prin intermediari, unor indivizi care să deseneze simboluri naziste, precum svastici, pe pereții clădirilor.
Această operațiune ar fi avut loc s-ar din decembrie și până în februarie, ceea ce subliniază suspiciunile anterioare, conform cărora Rusia se pregătea de război de dinainte.
Cum a ajuns Fuks într-o astfel de schemă
Printre sursele consultate de Rolling Stone se numără și persoane apropiate lui Fuks, dar și surse din serviciile de informații americane. Jurnaliștii au stat de vorbă și cu boxerul ucrainean Oleg Plyush, apropiat de-ai oligarhului, care susține că l-a confruntat pe Fuks cu privire la planul său, acesta spunându-i că „n-ar fi avut de ales” dacă dorea să-și continue afacerile în regiune.
Mai mult, pugilistul susține că știe de cel puțin trei cazuri de vandalizare susținute financiar de omul de Pavel Fuks. Însă operațiunea pro-rusă s-ar fi răspândit până la Kiev, unde o publicație evreiască locală a găsit svastici vopsite cu spray în noiembrie, lângă sinagoga principală a orașului.
Oleg Plyush și-a dovedit identitatea printr-o copie a pașaportului și s-a declarat dispus să depună mărturie în fața legii cu privire la ”misiunea” dată de agenții ruși lui Fuks.
Surse din intelligence-ul american susțin că Statele Unite ale Americii erau la curent cu planul în care oligarhul era implicat, dar și că alte servicii cu care SUA colaborează au fost informate în acest sens.
Un personaj controversat
Nu este prima oară când în jurul lui Fuks plutesc acuzații grave, precum legături cu organizații criminale și serviciile ruse. În 2017, Statele Unite ale Americii i-au interzis să intre pe teritoriul lor, iar în prezent, oligarhul se află într-un proces din SUA cu un fost partener. În fața instanței, Yuri Vanetik, fostul asociat al lui Fuks l-a acuzat că este un afiliat al organizațiilor criminale din Europa de Est, un agent al serviciilor ruse de informații și un spălator de bani.
Articole asemănătoare
Top 3 editoriale: despre presă, OUG și seism. BONUS: falsul interviu al lui Iliescu
Facebook adaugă o limită de redirecționare a mesajelor de pe Messenger pentru a reduce dezinformarea
O companie care folosește inteligența artificială a fost prima care a aflat despre coronavirus
Pe Twitter, antisemitismul este în creștere
Canalul rus de propagandă RT ar putea fi interzis în Marea Britanie