Averea unui jurnalist turc din România, sechestrată de Ankara pentru „a preveni finanțarea terorismului”
Averea unui jurnalist de origine turcă, care activează în România, a fost pusă sub sechestru miercuri dimineață, la inițiativa autorităților de la Ankara.
Motivul invocat în ordinul semnat de ministrul de Interne și ministrul Finanțelor din Turcia ar fi „prevenirea finanțării terorismului”. Împreună cu Necdet Celik, jurnalistul care scrie din România despre situația din Turcia, altor 376 de persoane li s-a aplicat măsura – dintre care 205 sunt considerate a fi adepți ai Mișcării Gülen, conform Zaman.ro.
„Eu nu m-am implicat în nicio infracțiune, eu nu sunt terorist, sunt ziarist. Condamn vehement aceasta decizie. Oricum în Turcia nu am nimic, nici cont bancar, nici măcar un teren de un metru pătrat. Toata averea mea este legitimația de presă, o maşina şi un card bancar emis în România. Voi continua să scriu adevăruri, voi continua să-i deranjez pe toți cei care fac abuzuri și încalcă drepturile omului’’, a declarat Celik, conform sursei citate.
Mișcarea Gülen este declarată oficial de Turcia, Pakistan și Consiliul de Cooperare a Statelor Arabe din Golf ca fiind o organizație teroristă, întrucât nu ar promova comunicarea și toleranța, așa cum susține. Totuși, statele occidentale nu s-au exprimat cu privire la intențiile adepților mișcării, cerând mai multe dovezi de la Turcia.
După tentativa eșuată de lovitură de stat din 2016, guvernul turc a blamat grupul pentru situație. În același an, mișcării Gülen i s-au atribuit mai multe nume oficiale: Organizaţia Teroristă a adepţilor lui Fethullah, dar și Organizația Statului Paralel. Relațiile dintre adepții lui Fethullah Gülen și Erdogan nu au fost întotdeauna tensionate, însă punctul critic al acestora a fost stins în 2013, când mai multe persoane importante din partidul de guvernământ AKP au fost investigate pentru practicile corupte. La vremea aceea, președintele Recep Tayyip Erdoğan a dat vina pe mișcare pentru inițierea investigațiilor, afirmând că Gülen a încercat să răstoarne guvernul turc printr-o lovitură de stat judiciară. Ca urmare, Ankara a confiscat ziarul deținut de grup (Zaman, unul dintre cele mai circulate ziare din Turcia) și mai multe companii care au legături cu grupul.
Articole asemănătoare
OpenAI rămâne fără voce pentru noul model al ChatGPT
Prim-ministrul Nicolae Ciucă reacționează cu privire la lista AUR a ”presei toxice”
Meta și Twitter au închis o rețea de conturi care făcea propagandă pro-americană
Ce posturi radio au ascultat românii în plină pandemie. Radio România Actualități, lider de piață în Capitală
Două treimi din populaţia lumii va folosi Internetul până la finele anului 2022