Autoritățile din SUA pregătesc anchete antitrust împotriva Microsoft, Nvidia și OpenAI
Autoritățile din SUA se pregătesc pentru ancheta împotriva celor mai mari nume din industria inteligenței artificiale: Microsoft, OpenAI și Nvidia. Departamentul de Justiție (DOJ) și Comisia Federală pentru Comerț (FTC) au ajuns la un acord ce prevede ca cele două instituții să pornească investigații în paralele, fiecare specializându-se pe anumite aspecte ale companiilor Big Tech.
Într-un climat diferit de cel pe care îl avem în Uniunea Europeană, legislația americană este mult mai greoaie cu privire la anchetele marilor companii sau conglomerate și, nu de puține ori, depinde și de cât de îngăduitoare e conducerea instituțiilor de reglementare, precum FTC.
Acum, însă, SUA este dispusă să urmărească anchete care pot scoate la iveală înțelegeri sau practici ilegale ale marilor companii AI. Îngrijorările generale despre această nouă tehnologie au condus către Microsoft și Nvidia, care sunt cele mai mari nume din industrie (și din lume) în acest moment.
Parteneriatele dintre companii care ar putea fi utilizate pentru a evita procesele necesare de fuzionare sau avantajul pe care îl au companiile Big Tech când vine vorba de acces la datele pentru a antrena modelele de inteligență artificială cele mai bune exemple de situații pe care autoritățile americane vor să le examineze.
Fie că este vorba de aceste practici ilegale sau de nerespectarea legilor antitrust, DOJ și FTC au încheiat o înțelegere prin care ambele instituții se angajează că vor porni investigații în aria lor de expertiză și nu vor face anchete în paralel. Conform Reuters, care citează surse apropiate acestor instituții, Departamentul de Justiție va investiga dacă Nvidia a încălcat legislația antitrust, iar FTC va examina comportamentul OpenAI și Microsoft.
Înțelegerea dintre cele două autorități nu este nouă. În 2019 au avut un acord similar, iar rezultatele au fost anchete împotriva Meta, Amazon, Google și Apple. În ultima vreme, industria AI creează tot felul de probleme (de la siguranța datelor și până la protejarea drepturilor de autor), iar faptul că Nvidia deține un monopol clar cu privire la procesoarele necesare pentru aceste programe a ridicat anumite semne de întrebare pentru autorități.
Atitudinea fermă cu privire la Big Tech a Uniunii Europene pare să se fii transmis și peste ocean, iar SUA face pași importanți pentru reglementarea unora dintre cele mai mari și influente companii tech din lume. Procesele pornite în urma acordului din 2019 încă nu s-au terminat, iar anchetele ce vizează Nvidia, Microsoft și OpenAI vor dura ani, la rândul lor. Rămâne de văzut ce dovezi va aduce DOJ și FTC pentru a dovedi neregulile.
Articole asemănătoare
Iohannis anunță prelungirea stării de urgență cu încă o lună: ”Este necesar pentru a ţine epidemia sub control”
Uniunea Europeană își dorește o abordare globală față de companiile Big Tech
Colțurile dubioase ale internetului: lista cu femei ”gata să aibă copii” din China
O organizație pentru drepturile jurnaliștilor îndeamnă China să nu mai cenzureze informații despre coronavirus
Cum se vede candidatura Vioricăi Dăncilă prin reclamele plătite de pe Facebook