Asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi ar putea bloca o tranzacție importantă din fotbal
Asasinarea lui Jamal Khashoggi a fost unul dintre subiectele cele mai discutate în a doua parte a anului 2018 și prima parte a lui 2019, din cauza detaliilor macabre din caz și a incertitudinilor care au rămas în urmă. Însă se pare că, în 2020, moartea columnistului The Washington Post poate influența și o importantă tranzacție din fotbal.
Vânzarea clubului Newcastle United către un fond de investiții saudit (PIF) a ajuns în centrul atenției după ce logodnica lui Khashoggi (care îl aștepta înafara consultatului în ziua în care el a fost omorât) a transmis Premier League că ar trebui să se opună achiziției, întrucât ea este imorală, arată Digisport.ro.
În spatele PIF se află prințul moștenitor al Arabiei Saudite, cel considerat de către Turcia, SUA și mai multe organizații pentru drepturile omului ca fiind persoana din spatele atacului. Asocierea ligii cu Mohammed Bin Salman ar însemna periclitarea imaginii acesteia, mai afirmă Hatice Cengiz.
”Nu ar trebui să existe loc în Premier League şi în fotbalul englez pentru cineva implicat în acte atât de abominabile precum asasinatul lui Khashoggi.
Statutul primei ligi engleze şi al fotbalului englez în general ar fi pătate dacă se va da undă verde celor care caută să se reabiliteze şi să folosească fotbalul englez pentru a-şi ameliora imaginea şi a-şi ascunde nelegiuirile”, au afirmat avocații lui Hatice Cengiz.
Și Amnesty International a transmis Premier League o scrisoare prin care-i solicită acesteia să reconsidere decizia de a aproba vânzarea clubului britanic către PIF. Organizația pentru drepturile omului susține că moștenitorul tronului saudit ar încerca de fapt să-și îmbunătățească imaginea pe plan internațional prin preluarea a 80% din acţiunile Newcastle.
Amintim faptul că Jamal Khashoggi pe 2 octombrie a intrat pe 2 octombrie 2018 în consulatul țării sale din Istanbul și nu a mai ieșit niciodată. După o investigație lungă, s-a constatat faptul că trupul jurnalistului ar fi fost dezmembrat și împrăștiat pe propietatea din apropiere, care aparține consulului. La ceva timp de la crimă, în presă au circulat câteva înregistrări audio cu presupușii asasini.
De-a lungul timpului, Riadul și-a schimbat de mai multe ori poziția față de caz. Inițial a încercat să nege că atacul, afirmând că Jamal Khashoggi a părăsit consulatul, ca pe 20 octombrie 2018 să se admită că acesta și-a pierdut viața în consulat. Comunitatea internațională susține că prințul moștenitor ar fi fost complet conștient că jurnalistul este ținta unui atac, ba chiar că Mohammed bin Salman ar fi fost cel care a comandat asasinatul.
Un raport al agențiilor de inteligență din Statele Unite ale Americii arată că prințul Arabiei Saudite i-ar fi dorit moartea jurnalistului cu mult timp înainte ca aceasta să și aibă loc. În septembrie 2017, într-o discuți cu un asistent senior, Turki Aldakhil, bin Salman ar fi spus că se va duce după Khashoggi ”cu un glonț” dacă acesta nu se va întoarce de bunăvoie pe teritoriu saudit.
Articole asemănătoare
Aleksei Navalnîi, opozantul regimului lui Putin, a murit în închisoare
UE vrea să înființeze o nouă unitate care să asigure implementarea legilor anti-Big Tech
Parlamentul a respins rapoartele de activitate ale TVR și SRR. Doina Gradea și Georgică Severin, demiși
Doi jurnaliști cehi, agresați la un protest organizat la 33 de ani de la Revoluția de Catifea
Apple, acuzată că nu respectă legea privind piața digitală a UE